HOOGOVENS 2018

Het begint een traditie te worden. Samen met Arien meegedaan aan het Tata Steel Chess Tournament. In de volksmond beter bekend als het Hoogovens Schaaktoernooi.
Helaas door ziekte was Barry verhinderd. Dus toen Arien mij om kwart voor drie oppikte waren we gelijk compleet.

Doordat we mooi op tijd waren verliep het inboeken in het hotel en het inschrijven voor het toernooi ook voorspoedig. Om kwart over vier zaten we dan ook aan ons eerste bakkie koffie in café de Zon.
Tegen vijfen kwamen onze vrienden van de Pionier uit Abbekerk binnen. Dale Neijzing, Gerco Stapel en Jouke van Groningen doen al jaren mee. En dit keer was ook Jessica Strattman van de partij.

Al snel bleek dat Gerco en ik de eerste ronde tegen elkaar moesten. Voor Gerco aanleiding om een chocomelletje te bestellen. Voor mij m'n derde biertje. Eerlijk gezegd zag ik wel tegen de partij op want over het algemeen schat ik Gerco wat hoger in dan mijzelf.

Gelukkig viel het in de partij reuze mee. Natuurlijk zag ik overal spoken en dacht ik dat ik op een gegeven moment een loper zou verliezen. Dan maar die loper offeren op a7. Achteraf een weergaloze move.
Via scherp spel wist ik een aanval op te zetten waarbij mijn dame, gedekt door de toren, een loper aan viel terwijl tegelijkertijd de toren die door mijn offer op a7 terecht was gekomen werd aangevallen.
Van een stuk achter stond ik ineens twee pionnen voor. Beiden hadden we echter al behoorlijk wat tijd in de partij gestoken. En toen Gerco weer een pionnetje terug had gepakt nam hij mijn remise aanbod aan. Een remise, maar dan wel een plus remise en voor mij een prachtige start van het toernooi.

Arien was minder gelukkig. Hij gaf aan een goede pot te hebben gespeeld maar dat zijn tegenstander het allemaal net wat beter zag. Jammer, maar helaas.

's Avonds met Arien, Willem Meyles (westfries kampioen 1997) en Wout Druijf de stad onveilig gemaakt. Was een bijzonder gezellig avondje!
De volgende dag was koud en mistig. Maar wel droog, dus evenzogoed een strandwandeling gemaakt. Daarna met een lekkere kop warme chocomel met slagroom plus een bananen gebakje doorgewarmd in een prachtige strandtent.

Helaas leidde deze goede voorbereiding niet tot winst. Zowel Arien als ik moesten het onderspit delven. Over mijn spel was ik opnieuw tevreden. Ik werd zeker niet geveegd en ook mijn tijd heb ik goed gebruikt. Maar zoals gewoonlijk pakte een briljant offer niet helemaal goed uit.
Om nou uit te leggen wat er precies verkeerd ging gaat wat ver, maar ik durf te stellen dat als het gelukt was zelfs Magnus Carlsen hier een puntje aan had kunnen zuigen.

De zondag verliep een stuk beter voor ons. Ik zelf speelde opnieuw een prima partij. Vanaf zet tien had ik ook continu het idee dat ik zou winnen. Maar zoals dat soms gaat verzandde het een beetje en bleef het bij een grote plus remise.
Arien speelde een solide partij. Zijn tegenstander was al snel het padje kwijt. En met allebei een punt uit drie waren we toch tevreden.
Kijk al weer uit naar volgend jaar !

Mvg, Gerard Beerepoot