Acute dementie

Ja, hij was de oudste van de schaakclub. En ja, hij won nooit: hij verloor al jaren alle partijen, in minder dan twintig zetten. Op zijn veelvuldig herhaalde remiseaanbod werd niet eens meer gereageerd. Iedereen hoopte altijd vurig maar niet tegen hem ingedeeld te worden, want dan was de avond snel afgelopen. Hij liet zichzelf en zijn tegenstander wel twee keer door het kekke ding achter de bar bedienen. 'Juffrouw, we hebben dorst', riep hij dan.

Maar wat er de vorige week gebeurde sloeg in als een bom. Hadden ze het wel goed gehoord? Zei hij werkelijk: 'Zuster, we hebben dorst'?

Schaakmoraal

daar zij door kwaliteit geobsedeerd
zijn offer gretig had geaccepteerd -
wetend die neiging te moeten onderdrukken -
schuifelt onrustig zij nu op haar stoel
gelijk op het bord haar afgematte stukken

Uit Zie de mens (2017)
W.G.Velthorst

Einduitslag seizoen 2018-2019...

... of de totale overname van de club door de jeugd. Want als er dit seizoen een ding duidelijk is geworden dan is het dat de jeugd dit jaar de oude garde heeft verslagen. En die jeugd zijn dan Emil, Barry en Aris. Als eerste hun ambassadeurschap voor Attaqueer.
Lees meer...

Boerenkool met worsttoernooi 2019

Mark van Ojik terechte winnaar van meer dan geslaagd Boerenkool met Worsttoernooi

Zaterdag, 23 februari 2019, de dag van het 26ste Boerenkool met Worst Toernooi van schaakvereniging Attaqueer. Hét hoogtepunt voor schakend West-Friesland! De voorbereiding was in handen van Emil en Barry. En ik moet zeggen, het was allemaal pico bello voor elkaar. En met veertig deelnemers was het toernooi weer net iets beter bezet dan vorig jaar. Dit aantal deelnemers was mede te danken aan een grote afvaardiging uit Hauwert. En daar zit veel talent! Gasten die bijna nog nooit hadden geschaakt wisten toch hun puntjes mee te pakken. En met Tijmen en Guido waren er ook twee oud jeugdleden. Zou mooi zijn als ze op het oude nest zouden terugkeren!
Lees meer...

Emil Zaal en Barry de Vries geven met organisatie toernooi jeugdschaak in de dorpen een gezicht
Sprankje hoop in donkere dagen

NIBBIXWOUD- Het schaken in de Noord-Hollandse steden gaat erg goed, in de dorpen daarentegen lijdt het jeugdschaak een zieltogend bestaan. Er schijnt echter plots wat licht in de tunnel: twee jeugdige schakers van schaakclub Attaqueer uit Nibbixwoud hebben de organisatie van het traditionele Boeren-kool-met-worst toernooi overgenomen dat op Paaszaterdag 31 maart weer wordt gehouden. Niettemin zien ook Emil Zaal (21) en Barry de Vries (22) een groot verschil tussen stad en platteland: ,,We hebben in Amsterdam diverse vrienden aan het schaken gekregen, hier lukt dat nog niet."
Lees meer...

Westfries Schaakkampioenschap 2018

Ronde 4

Deze week haal ik mijn tegenstander thuis op: het gevecht van de Attaqueerders is in Westwoud gepland. In het hol van Carlo die vorige week nog een mooie pot van Ronald won en deze week naast de bar rapidpartijen mag spelen.
Wij krijgen een oude barruimte toegediend, en Gerard zoekt uit schaamte voor zijn score meteen het verste hoekje uit. Lees meer...

Ronde 3

Deze week mag ik in Hoogwoud met wit tegen Eugene spelen: een geroutineerde schaker die mij vertelt zich tussen dit geweld niet thuis te voelen als 1500-schaker. Vorige week maakte hij - net als ik - een kostbare fout die hem een heel punt kostte. Allebei hopen we hier vandaag een punt verandering in te brengen. Eugene verrast me door al op zet 1 niet zijn standaard opening te spelen. Lees meer...

HOOGOVENS 2018

Het begint een traditie te worden. Samen met Arien meegedaan aan het Tata Steel Chess Tournament. In de volksmond beter bekend als het Hoogovens Schaaktoernooi.
Helaas door ziekte was Barry verhinderd. Dus toen Arien mij om kwart voor drie oppikte waren we gelijk compleet. Doordat we mooi op tijd waren verliep het inboeken in het hotel en het inschrijven voor het toernooi ook voorspoedig.

Om kwart over vier zaten we dan ook aan ons eerste bakkie koffie in café de Zon. Tegen vijfen kwamen onze vrienden van de Pionier uit Abbekerk binnen. Dale Neijzing, Gerco Stapel en Jouke van Groningen doen al jaren mee.
Lees meer...

2017 Donald Duck/Donald Trump

Een artikel uit het Schaakmagazine van de bond. Lees meer...

Januari 2015 Tata Steel Chess Tournament 2015, Gerard Beerepoot

Ook dit jaar deden Arien en ik weer mee aan het Tata Steel Chess Tournament. Ten opzichte van vorig jaar hadden we gewisseld van Kees. In plaats van Kees Kuip ging dit jaar Kees Smits mee. Albert maakte voor 2015 de afvaardiging van Attaqueer compleet.

Voor Attaqueer speelde Kees in de hoogste groep. Alle spelers in deze groep hadden een rating van in de 1700. Een pittige loting dus. Vrijdag had Kees wat opstart problemen.
Lees meer...

14-01-2014 Tata Steel Chess Tournament 2014, Gerard Beerepoot

Dit jaar deden Arien Heddes, Kees Kuip en Gerard Beerepoot mee aan de weekend vierkampen van het Tata Steel Chess Tournament. Dit toernooi, wat in de wandelgangen nog vaak met de oude naam Hoogovens Schaaktoernooi wordt aangeduid, is een van de grootste en oudste in zijn soort in de wereld. Het is uniek door het feit dat de wereldtoppers in dezelfde zaal spelen als huis-, tuin- en keukenschakers als ons.
Lees meer...

05-01-2014, Bondswedstrijd, Wim Velthorst

Het schaakspel is uitermate individualistisch: één op één tot de dood (mat) erop volgt. Schaken in clubverband (interne competitie) is nog eens een uitvergroting van die kleine oorlog op het enkele schaakbord: het is de totale oorlog. Wie die wint waant zich onsterfelijk.
Zo gezien is een bondswedstrijd een contradictie en een monstrum: welke rechtgeaarde schaker maakt zijn partij-op-leven-en-dood nu ondergeschikt* aan zoiets als het teambelang?
* Het kan bv. gebeuren dat de teamleider je vraagt – gelet op de afwikkeling en ontwikkeling van de andere partijen – een aangeboden remise maar te accepteren (het zekere voor het onzekere te nemen), terwijl jij voor de volle winst wilt gaan.

28-12-2013, Kerstviertallentoernooi Andijk 2013, Gerard Beerepoot

Op zaterdag 28 december al vroeg mijn bed uit. Schaakvereniging Schaaklust uit Andijk organiseert haar traditionele viertallentoernooi. Barry ging zoals gewoonlijk op de fiets. En zijn uitleg was simpel. "Als ik naar Hoorn fiets is dat bijna net zo ver als naar Andijk." Ik had het de avond ervoor nog even in Google maps opgezocht. Van de Kerkstraat in Wognum naar het Dorpshuis in Andijk was even ruim twintig kilometer. Lees meer...