Overzicht

1999

Geslaagd jubileumfeest Attaqueer !

Afgelopen zaterdag was het zover. Het 25e seizoen werd begonnen met een daverende simultaan tegen Hans Böhm.

's middags was er de gelegenheid voor de jeugdspelers om het op te nemen tegen Hans. Voordat hij ging schaken mocht hij eerst een prachtig schaakspel verloten onder de jeugd. Dit spel was nagelaten door de vorig jaar overleden Kees van der Kooij. Conform Kees' wens kwam het spel terecht bij een jeugdlid en wel John vd Wolf. Aan hem de taak om er vele mooie partijen mee te spelen.

Vooraf had Böhm gewaarschuwd hoe belangrijk het was om geconcentreerd te blijven. Dat hadden de meesten zich goed in de oren geknoopt. Wat te denken van bijv. Frank v.d. Vuurst. Nog maar net lid en toch wist hij het hl lang vol te houden. Net als Sjaak en Daisy Appelman trouwens. Die moeten van vader kiezen tussen schaken en voetbal op de vrijdagavond! Nou ik zou het wel weten ....... Ramona

Een topprestatie werd geleverd door Ramona Edeling. Zij wist als enige een remise te behalen. Volgens Hans had ze heel goed gespeeld en op een zeer tactisch moment de remise aangeboden. Hij beloonde haar prestatie met een gesigneerd boek.

Na afloop diende Hans uiteraard alle Frisia-notatieboekjes van zijn handtekening te voorzien. Het was daarbij verbazingwekkend hoe hij nog precies van alle spelers kon vertellen hoe zij gespeeld hadden. Het zat allemaal nog in zijn hoofd! Voor een aantal spelers die volgens Hans goed gespeeld hadden was er nog een extra presentje. condi chess

De schakers die het bijltje er voortijdig bij neer gegooid hadden werden niet aan hun lot overgelaten. Buiten was er gelegenheid om te schaken met de "beer" (de beer kreeg maar 1 minuut per partij) of om te "condi-schaken". Bij dit laatste evenement staan het bord en de klok zo'n twaalf meter bij elkaar vandaan. Roy Haring, Sjors van Baar, Patrick Goedhart en Thijs Wester vonden dit zo leuk dat ze volgens mij bijna de halve marathon liepen.

Tot slot; hoe kan het anders, snoep, chips, ijs, patat en kroketten (Kwekkebhm?). Rond de klok van zessen keerden allen tevreden huiswaarts.

Daarna was er de gezamenlijke maaltijd voor de senioren. Gezien het mooie weer kon die heerlijk buiten genuttigd worden. Tijdens het eten daagde een overmoedige schaker Böhm uit tot het spelen om geld. De inleg van deze niet nader te noemen persoon zou door Böhm worden verdubbeld bij remise en verviervoudigd bij winst. Bij verlies was de poet uiteraard voor Hans Böhm. De uitdaging werd zelfverzekerd geaccepteerd en de inleg (volgens de gokker voldoende om een nieuwe auto van te kopen) werd in een enveloppe gedaan.......

Voordat we weer gingen schaken overhandigde de voorzitter een presentje aan Ed Grolman. Nadat hij jarenlang onze innemende (in de goede zin des woords) barman was geweest had Ed aangegeven nu ook wel eens zelf te willen schaken. Dat moet kunnen natuurlijk. Ed: succes bij je verdere carrire als schaker!

Toen moest het gebeuren. Böhm, duidelijk nog vermoeid van de jeugdpartijen, trad aan tegen 32 senioren. Hij gaf aan dat hij verwachtte tot een uur of elf te moeten spelen en dat hij niet tevreden zou zijn met een score onder de 80%. We stonden dus op scherp!

Ons geheime wapen, Arie Schouten, vroeg Böhm om de "Belgische opening" te spelen. Niets was te gek deze dag, de openingszet werd h2-h4 ! Gezien de speelstijl van Arie oordeelde Hans dat het hier zker een "rechtse" wethouder moest betreffen. Er werd verwoed gestreden op alle borden. Maar wat wil je ook als er oud-leden zelfs uit Den Bosch (Erwin Mol) of Thailand (Wouter Berkhout) naar Nibbixwoud toegekomen waren. martin

Maar ook al dachten we natuurlijk allemaal dat we goed konden schaken; velen werden er hardhandig afgetikt. Böhm scoorde bijna 85%. Slechts 8 personen wisten een remise te behalen en alleen Martin Beerepoot pakte het volle punt. Een gigantische prestatie van Martin die meteen aan iedereen "zijn geheim" vertelde hoe hij zich op deze partij voorbereid had: "Gewoon lekker rustig aan gedaan vandaag".

Rond half n was de laatste partij afgelopen. Hans deelde wederom kwistig kadootjes uit aan de spelers die hem punten afhandig gemaakt hadden. Vooral Arin Heddes was bijzonder in zijn sas met een CD vol schaakliedjes. Helaas had onze overmoedige clubgenoot zijn weddenschap verloren en zijn envelop aldus ingeleverd. Dat Böhm een gentleman is onderstreepte hij nog eens door de envelop ongeopend te laten en te schenken aan de jeugdafdeling van Attaqueer.

Al met al dus een bijzonder geslaagde dag die door alle schakers en andere belangstellenden bijzonder werd gewaardeerd. p naar het volgende lustrum!

Tom van Baar