seizoen 1997/98 << Overzicht >> seizoen 1999/00

Seizoen 1998/99

Ronde 1. 06/09/1998

Vrijdag 28 augustus was de officiële start van het schaakseizoen '98-'99. En wel met de jaarvergadering. Zoals gewoonlijk was er weer heel wat te bespreken. Nou wil ik dit stukje niet al te lang maken (dan was u maar gewoon langs gekomen), maar een tweetal feiten wil ik u niet onthouden.

Allereerst is dat het vertrek van onze voorzitter Arnold Edeling. Ten minste, als voorzitter dan want lid blijft ie wel! Hoewel Arnold maar één jaar voorzitter is geweest heeft hij Attaqueer toch op een knappe wijze door een moeilijke periode geloodst. Kees Bot heeft natuurlijk al veel voorbereidend werk verricht door weer een eigen speelruimte te vinden. Het is echter de verdienste van Arnold dat de vereniging in deze nieuwe ruimte weer haar draai heeft gevonden en veel oud leden heeft doen terugkeren op het oude vertrouwde nest. Arnold, bedankt!

Misschien een nog groter verlies voor het bestuur is Kees Smits. Ook Kees blijft lid, maar na tien jaar penningmeesterschap vindt hij dat het tijd wordt voor fris bloed. Kees is typisch zo een lid waar de vereniging op draait. Persoonlijk denk ik dan ook dat Kees nog wel vaak gevraagd zal worden om iets voor de vereniging te doen. Denk hierbij alleen maar eens aan de Attakrant waar Kees ook al een van de drijvende krachten achter is. Ook Kees, bedankt!

Het tweede feit van de ledenvergadering wat ik u niet wil onthouden is dat het snelschaak-bekermethodetoernooitje wat na afloop van de avond werd gehouden is gewonnen door Jeroen Edeling. Hiermee heeft Jeroen, ondanks zijn jeugdige leeftijd, zich als een duidelijke titelkandidaat neergezet.

Dan de eerste speelavond van ons seizoen. Dit betrof gelijk de eerste ronde van onze beker competitie. De partij van de avond vond ik Niels Out tegen Gerard Verbeek. Niels was vorig jaar kampioen bij de jeugd. Gerard, eigenaar van een winkel te Nibbixwoud, heeft dispensatie om later te starten met zijn partij. Het was dan ook een verrassing toen ik Gerard als eerste aan de bar zag staan. Nog verrassender was de mededeling van Gerard dat "ie door Niels van het bord was getimmerd"!

Ook de twee andere overgekomen jeugdleden speelden zeer verdienstelijk. Laurens verloor helaas van Hans. Reinier bood goed tegenspel aan de huidige clubkampioen Lucas Krijnsen. Na twee uur schaken vond ik Reinier niet minder staan dan Lucas. Vanaf dan wordt het echter moeilijk om de concentratie vast te blijven houden, en wist Lucas toch nog toe te slaan. Het vertoonde spel was echter dermate goed dat ik er alle vertrouwen in heb dat deze jeugdleden niet lang op hun eerste punten bij de senioren hoeven te wachten.

We konden deze avond ook een nieuw senioren lid verwelkomen. Piet Weel heeft besloten de gelederen van Attaqueer te versterken. Hij begon weliswaar met een verliespartij tegen Jeroen, maar van wat ik van deze partij heb gezien schat ik Piet toch als een subtopper in.

Ook dit jaar doen er weer meer mensen mee met de interne competitie dan vorig jaar. Maar zoals altijd kunnen we best nog meer leden gebruiken. Mocht u dan ook zin hebben om ook eens in clubverband te schaken, kom dan eens langs. Onze speellocatie is de IJsclub in Nibbixwoud, Oosterwijzend 22. Als u van te voren even contact opneemt met onze wedstrijdleider, Niels Bot, tel 248316, dan bent u verzekerd van een partij! Wellicht tot ziens!

Gerard Beerepoot

Ronde 5. 05/10/1998

Na vijf speelronden kan worden gesteld dat de top drie er toch wel iets anders uitziet dan verwacht. De nummer drie, Gerard Beerepoot, is tot nu toe gemakkelijk aan zijn punten gekomen. Twee overwinningen op respectievelijk Arien Heddes en Kees Kuip, twee afzeggingen wegens vakantie die ieder 23 punten opleverden en een bondswedstrijd die ook nog eens 46 punten opleverde. Die bondswedstrijd werd echter wel gewonnen en Gerard loopt al te roepen dat hij wel eens wil zien wie hem dit jaar wil verslaan.

De nummer twee is geen onbekende in de hoogste regionen. Arnold Edeling was immers in het seizoen 96/97 al eens clubkampioen. Zijn overwinning afgelopen week op Pio van Goor maakt zijn ambities voor dit jaar echter duidelijk. Arnold kennende kijkt hij dan ook niet omlaag naar diegenen die hem zijn tweede plek betwisten, maar is hij reeds bezig met de partij waarin hij René van de eerste plek zal verjagen.

René op zijn beurt blaakt van zelfvertrouwen. En, eerlijk is eerlijk, daar geeft zijn spel alle aanleiding toe. Zo kondigde René in zijn laatste partij, tegen Kees Smits, mat in twaalf (TWAALF!!) aan of stukverlies! Ik weet niet waar Kees voor heeft gekozen, maar als René zoiets tegen mij zou zeggen mocht ie zo een paard bij mij van het bord afpakken.

De vraag is wanneer de gevestigde namen orde op zaken denken te gaan stellen. Tom van Baar (heeft ie nou punten laten liggen in een remise tegen Ron Appelman, of komt ie daarmee nog goed weg?), Kees Smits, Pio van Goor en last but not least Lucas Krijnsen zullen toch geen genoegen nemen met een plaats op de tweede rang.

Van de jongere spelers valt mij met name het goede spel op van Ivo Strubin. Niels Out, nieuw bij de senioren en met evenveel punten als Ivo, weet ook goed zijn mannetje te staan. Met name de overwinning van Niels op good old Gerard Verbeek is een prestatie van formaat.

Onderin zijn een aantal mensen die duidelijk opstart problemen hebben. Met name Niels Bot en Albert Bobeldijk staan te laag voor hun kwaliteiten.

In de bondswedstrijden gaat het wat minder. Het eerste team liet een zekere overwinning schieten maar wist de tegenstander nog op remise te houden. Het tweede team had echter minder geluk en verloor uiteindelijk nipt met 5-3.

Hoewel de competitie dit weekend met de tweede beker ronde zijn zesde speelavond in gaat is het zeker nog niet te laat om lid te worden en mee te strijden om het clubkampioenschap.

Mocht u dan ook zin hebben om ook eens in clubverband te schaken, kom dan eens vrijblijvend langs. Onze speellocatie is de IJsclub in Nibbixwoud, Oosterwijzend 22. Als u van te voren even contact opneemt met onze wedstrijdleider, Niels Bot, tel 248316, dan bent u verzekerd van een partij! Wellicht tot ziens!

Gerard Beerepoot

Ronde 7. 19/10/1998

Vrijdag avond was zo een avond dat er een gemoedelijke sfeer bij de club hing. De jeugd had vrij vanwege de herfst vakantie, en ook enige senioren leden waren thuis gebleven. Dat stelde mij in de gelegenheid om wat meer partijen te volgen dan normaal. Alhoewel, misschien was het beter geweest om wat meer op mijn eigen partij te letten. Schreef ik twee weken geleden nog dat ik mij afvroeg wie er nog van mij kon winnen, inmiddels heb ik achtereenvolgens verloren van Louis Dijkman en Jeroen Edeling. Tegen Louis had ik geen schijn van kans. Gek genoeg dacht ik dat het tegen Jeroen niet eens zo gek ging. Jeroen is met zijn veertien jaar (!) echter ook een speler die je in die waan kan brengen. Op een gegeven moment wordt je dan overmoedig en besluit je tot een stuk offer. In mijn geval strafte Jeroen dit vervolgens ongenadig af. Ik weet niet of Jeroen de partij ooit nog eens na speelt, maar als hij dat doet moet hij eens kijken naar de variant als ik op zet vijf loper x f7 schaak had gespeeld. Het voert te ver om weer te geven wat er dan allemaal gebeurt, maar uiteindelijk heeft dat hele vervelende consequenties voor de toren op a8.

Tom en René speelden remise in een in mijn ogen rustige partij. Ondertussen krijg ik wel het gevoel dat ze hun hele leven al remise tegen elkaar spelen dus zo een verrassing was het nou ook weer niet. Arnold maakte hier dankbaar gebruik van door via een mooie overwinning op Ron de eerste positie van René over te nemen.

Een andere interessante partij was die tussen Piet Weel en Arien Heddes. Beiden zijn in mijn ogen stugge spelers die je in voetbal jargon drie keer moet passeren voordat je ze voorbij bent. Daarnaast kunnen ze allebei ook "een combinatie" op het bord leggen. Piet kwam iets beter uit de opening. Tot twee maal toe liet Piet ook de kans liggen om een pionnetje mee te pikken. Tussen zet dertig tot vijftig zag het er allemaal gelijkwaardig uit. Daarna begon Arien met een opmars van de c-pion. Deze bleek uiteindelijk niet tegen te houden waarop Piet zijn koning omlag. Een spannend partijtje!

Harry en Reinier besloten vrij snel tot een remise. Aan de analyses van beide spelers (volgens mij zaten ze een uur na afloop nog allerlei varianten te bekijken) en de stelling die nog op het bord stond denk ik dat de remise wat snel was beklonken. Beide spelers hadden nog hun torens en wat lichtere stukken. Daar stond tegenover dat zowel Reinier als Harry hun verdediging goed op orde hadden, dus een echte doorbraak zag ik ook niet zo snel. De remise tussen Laurens en Wim was volgens mij een echte. De partij zelf liet kleine kansjes over en weer zien. Duidelijke winst was er echter nooit.

Ivo had duidelijk een off day. "Zwarte" Gerard had absoluut geen medelijden. Via enkele eenvoudige combinaties nam Gerard hier en daar wat stukken mee.

De jeugd heeft herfst vakantie. Wel is na een rustige start de jeugd weer duidelijk aan het groeien. Het aantal jeugdleden zit volgens mij al weer aardig rond de twintig.

Gerard Beerepoot

Ronde 13.

Weinig had het gescheeld of we hadden afgelopen vrijdag met de 13e speelronde moeten wijken voor het schaatsgeweld. Gelukkig voor ons schakers trok de vorst zich net op tijd terug en zodoende was er dus nog geen koek en zopie in Nibbixwoud.

Om zeven uur begon zoals gebruikelijk de jeugd. Omdat de jeugd meestal moeite heeft om de beschikbare tijd optimaal te benutten (sommigen zetten we heel erg rap) had de leiding een speciale oefening bedacht : ?Vechten tegen de Beer!? Pio was de beer; hij speelde simultaan tegen alle jeugdleden.

Pio geeft theorieles

Omdat de jeugdspelers echter taaier waren dan verwacht, dwaalde Pio al gauw als opgejaagd wild langs de borden. Zijn tegenstanders kenden geen genade en veegden de vloer met hem aan. Tijmen Slagter dacht zelfs dat Pio het niet zou overleven en vroeg voorzichtig of Tom Wester de volgende week weer les zou gaan geven. Dat het er niet altijd zo bloeddorstig aan toe gaat ziet U op de foto; gemaakt tijdens het halfuurtje theorie.

Bij de senioren was het iets rustiger dan anders. Dit werd veroorzaakt door het tweede team dat een bondswedstrijd in en tegen Hoogwoud moest spelen. Deze streekderby werd door Attaqueer met het kleinst mogelijke verschil gewonnen 4.5-3,5. Attaqueer blijft hierdoor een leidende rol vervullen in de 3e klasse. Voorwaar een knap resultaat aangezien dit team vorig jaar al gepromoveerd is.

Thuis speelden 4 andere Attaqueer spelers een bekerwedstrijd tegen Santpoort. Dit liep minder goed at. Pio was al afgemat door de jeugd en Arnold deed vanaf 8 uur non-stop zijn best om de Santpoortenaren met zijn grappen en grollen te vermaken. Dat waren dus al snel twee nullen op rij. Lucas en Tom vochten nog lang door en creëerden 1 respectievelijk 2 pluspionnen, maar moesten uiteindelijk beiden in remise berusten. Met 3-1 verloren en dus uit de beker!

Voor de interne competitie was het wederom de jeugd die het verrassend goed deed. Sander Romein trok Willem Velthorst bijkans aan zijn oren over het bord. Wat meer respect voor de ouderdom graag Sander! Maar de punten heb je wel mooi binnengehaald hoor! Ook Laurens van Peperstraten dacht dat het al sinterklaasavond was toen hij zomaar een kadootje gepresenteerd kreeg van Reinier Overtoom. Het gebeurde niet op rijm maar het was wel en leuke surprise voor Laurens. Martin Beerepoot, we zijn nu bij een ?oudere jongere? beland, had van zijn broer een geheel nieuwe opening geleerd die hij me voor de partij al even liet zien. Blijkbaar was dit voor Ronald Koppes onbekend terrein want laatstgenoemde liet zich met huid en haar opvreten door Martin. 0ok Ivo Strubin heeft geen last van ontzag voor de gevestigde orde. Als een waar veldheer heerste hij de hele partij over de 64 velden. Alleen het "Veni, Vidi, Vici" ontbrak er nog aan. Wellicht werd dit krachtsverschil mede veroorzaakt doordat Hans al heel erg druk bezig is met de organisatie van het Boerenkool-met-worst-toernooi. We zullen het als verzachtende omstandigheden voor Hans noteren.

De stand na 13 ronden :

1.  Arnold Edeling   655  18. Kees Kuip         356
2.  Tom van Baar    629  19. Okke greven        344
3.  Kees Smits     564  20. Gerard Verbeek       341
4.  Rene Boots     555  21. Harry Bakker        327
5.  Pio van Goor    543  22. Ivo Strubin        305
6.  Kees Bot      538  23. Piet Weel         303
7.  Ron Appelman    527  24. Laurens van Peperstraten  291
8.  Paul Grolman    477  25. Hans Jasperse       273
9.  Jeroen Edeling   469  26. Martin Beerepoot      245
10. NielsBot      446  27. Jaap Appelman       248
11. Lucaskrijnsen    446  28. Sander Romein       242
12. Gerard Beerepoot  408  29. Tom Wester         233
13. Cees Fris      404  30. Reinier Overtoom      214
14. Louis Dijkman    386  31. Ronald Koppes       186
15. Jos Vlaar      379  32. Albert Bobeldijk      169
16. Gerard P Beerepoot 377  33. Wim Velthorst       154
17. Arien Heddes    373  34. Piet Schoenmaker      137

Ronde 17

Jawel! Ook schaakvereniging Attaqueer is op de elektronische snelweg aangesloten. Sinds kort beschikken ook wij over een eigen flitsende homepage op het internet. En op die homepage valt veel informatie te vinden. Zo kun je er terecht voor de stand van de interne, externe of bekercompetitie. Kun je er terecht voor de resultaten van specifieke leden. Alle stukjes (zelfs inclusief dit stukje!) die in het Walhalla hebben gestaan. Ratings van spelers. Info over het vijfentwintig jarig jubileum. Delen uit de Attakrant. Een pagina over het boerenkool met worst toernooi. Info over het komende boerenkool met worst toernooi. Over hoe je lid kunt worden. En ga zo maar door.

De leukste pagina vind ik zondermeer die waarop een groot aantal foto's te zien zijn van zomaar een clubavond. Ik hoop dat Tom van Baar nog eens zijn toestel mee neemt. Dit alles is gebouwd door Kees Kuip. Grandioos gewoon, een schitterende reclame voor onze vereniging. Hij heeft op de aanmeld pagina gezet: "Heeft u nieuws of heeft u vragen over Attaqueer-online: keeskuip@xs4all.nl" Het adres van onze homepage is: http://come.to/attaqueer.

Naast al dit computer geweld zou je bijna vergeten dat de tweede helft van het schaakseizoen 98/99 is begonnen.

En tijdens deze eerste speelronden zag ik behoorlijk wat spannende partijen. Ikzelf had het lastig tegen Jos Vlaar. Ondanks een kwaliteit voorsprong viel aan een remise niet te ontkomen. De spannendste strijd was die tussen Kees Smits en Pio van Goor. Kees stond in mijn ogen stukken beter (bijna letterlijk!) Maar zonder een duidelijk aanwijsbaar keerpunt wist Pio het aanzicht van de partij te veranderen, en tenslotte zelfs in winst om te buigen.

Een andere spannende partij was die tussen Martin Beerepoot en Harry Bakker. Beiden speelden fel op de winst. Stukoffers werden genegeerd. Niet genomen stukken doorgeofferd. Hoewel aan elkaar gewaagd was het ditmaal Harry die zijn hand overspeelde. Het iets te lang negeren van de aanval van zijn tegenstander, en het doodlopen van zijn eigen aanval (later vond Harry nog een betere voortzetting) leidde ertoe dat Martin uiteindelijk naar winst kon afwikkelen.

Ook op de andere borden werd behoorlijk strijd geleverd, wat bleek uit het feit dat vrijwel alle partijen laat afgelopen waren Het weekend dat deze Walhalla bij u in de bus zit zal als speelavond voor de interne competitie een rustige avond zijn. Het eerste team speelt een bondswedstrijd. Daarnaast zal een flink aantal Attaqueerders akte de presence geven tijdens het Hoogovens Schaaktoernooi.

Hierover volgende keer meer

Gerard Beerepoot

Hoogovens, purmerend en ronde 19

Behalve op onze normale competitieavond (vrijdagavond-schaatskantine Nibbixwoud) wordt er door de Attaqueerleden ook veel buiten de deur geschaakt. Een van de grootste en gezelligste tournooien is het Hoogoventournooi in Wijk aan zee, een evenement dat staat als een huis en al 61 jaar op rij een ontmoeting is voor de huis-, club-, en proffesionele schaker. Iedereen, van wereldkampioen (Kasparov) tot de thuisschaker delen de zelfde speelzaal.Dat Kasparov hier speelde was overigens een ware verassing, Enige jaren terug zou hij zich hier waarschijnlijk niet hebben vertoont maar nadat hij zich buiten de FIDE had geplaatst en zijn eigen schaakorganisaties sneller het leven verloren als zijn tegenstanders achter het bord liep zijn prestige en schaakprestaties grote deuken op.

Kasparov bracht zijn kritikasters snel tot zwijgen. Zijn start was nog enigszins tam maar vanaf ronde 2 tot op het moment van schrijven moest elke tegenstander er aan geloven. Het hoogtepunt was een onsterfelijke partij tegen Topalov waarin Kasparov een ongrijpbaar dubbel torenoffer bracht die de vijandelijke koning wegzoog uit zijn veilige bastion.Met slecht 3 stukken joeg hij de koning onweerlegbaar met 14 briljante zetten naar de andere kant van het bord waar na afruil een volstrekt gewonnen eindspel voor Kasparov restte. Dit moet ik de eerste computer achter het bord nog zien verzinnen.De partij word nu reeds "de parel van Wijk aan zee" genoemd en Kasparov was dan ook blij als een kind en roemde zelfs zijn tegenstander voor de medewerking "ït's takes two to tango" zoals hij het zelf omschreef.De in potentie 2e schaker ter wereld Anand blijft voorlopig op een 1 1/2 punt achterstand steken terwijl de rest van de wereldtop al vrijwel kansloos is voor de eindoverwinning.Op de lagere borden waar de Attaqueerleden vertoefden waren de combinaties iets korter, varieerend van mat in 2 zetten tot stukverlies in 1 zet, maar de speelplezier was er niet minder om en de gezelligheid in deze enclave in de duinen was als vanouds.

Terug naar een even gezellige plaats het clubhuis van Attaqueer waarin 2-weken terug het zwaar gemuteerde 1e bondsteam een verassende overwinning behaalde op de koploper Purmerend die het klusje duidelijk onderschatte. Arnold Edeling mocht op 3 1/2 -3 1/2 de definitieve nekslag geven aan een tegenstander die nog steeds actief gezocht word door zijn clubgenoten.

Tot slot nog de laatste clubavond waarin de top - 4 elkaar onderling mocht bestrijden, allereerst Tom van Baar tegen Pio van Goor waarin Tom opende met Paard F3; feitelijk het eerste remiseaanbod, hierna ontstond toch nog een interessante stelling met een stukoffer tegen 3 pionnen.Echter puur uit automatisme bood een van de 2 wederom remise welke door de ander onbewust werd aangenomen. Wel werd er nog leuk geanalyseerd wat er allemaal had kunnen gebeuren.De andere spelers uit de top - 4 waren Arnold Edeling tegen Rene Boots, ook hier een Paard f3 opening maar met wat andere bedoelingen. Rene vocht voor wat hij waard was maar probeerde waarschijnlijk Kasparov te evenaren met het uitdenken van een al even diepgravende combinatie. Helaas spelen wij slechts 1 1/2 uur p.p. zodat de combinatie op zet 4 al onderbroken werd door vallen van de vlag. Een partij uit de sub-top was die van Kees Smits tegen Jeroen Edeling, hier ging het spreekwoord "Een oude vos verliest wel zijn haren maar niet zijn stukken " voor Kees niet op zodat ook de jongste spruit Edeling met de winst ging strijken. Kees verliest hier waarschijnlijk definitief de top uit het oog.

Ron Appelman, vol vertrouwen na een zeer goed Hoogovens onder het pseudoniem "KeesRon", offerde in een Damegambiet tegen Paul Grolman bewust een stuk op h7, echter de bedoelde aanval verzandde en ging over in een langslepend eindspel die pas om 2 uur in de morgen een puntendeling opleverde. Arien Heddes kon tegen Jos Vlaar winnend spel niet verzilveren doordat hij wel zijn tegenstander goed in het oog hield maar niet zijn klok en zo een terechte 0 moest incasseren. Gerard Beerepoot moest aantreden tegen zijn "Angstgegner" Louis Dijkman welke ook nog eens zijn minst favoriete opening E4-E6 op het bord bracht. Toch wist Gerard het tot een goed einde te brengen, zijn eerste overwinning nadat hij een half jaar terug uitriep dat hij nog maar eens moest zien wie hem kon verslaan.Een bijzonder knappe overwinning was die van Ivo Strubin tegen Piet Weel waarin hij de open G-lijn in combinatie met een onaantastbaar paard en loper zeer goed wist te gebruiken. Ondanks een keur aan verdedigende stukken moest Piet de partij opgeven omdat iedere volgende zet dodelijk bleek.

Rest mij nog te melden dat iedere schaakliefhebber voor 10 gulden inschrijving een beregezellige schaakdag kan beleven in cafe de Sport op 13 maart tijdens het Boerenkool met Worst toernooi van Attaqueer aanvang ca. 13.00 uur (maaltijd inbegrepen, drank naar eigen inzicht) inl. Gerard Beerepoot tel. 571687.

Arien Heddes

Ronde 21 en Attaqueer2 - Eenhoorn

Afgelopen vrijdag speelde het tweede team van Attaqueer een bondswedstrijd tegen de Eenhoorn uit Hoorn. Op papier zou dit een makkie moeten zijn. De Eenhoorn had nog nul punten en Attaqueer is met vier punten bijna zeker van lijfsbehoud in de derde klasse.

Toch zagen we de wedstrijd met gemengde gevoelens tegemoet. Immers, gerenommeerde spelers als Niels en Kees Bot waren verhinderd. Louis Dijkman, die volgens mij al jaren geen bondspartij meer heeft verloren, kon ook niet. Goede jeugdspelers als Ivo, Laurens en Reinier waren niet geselecteerd omdat in eerste instantie de wedstrijd voor een doordeweekse avond stond ingepland En vaste invalskrachten als Wim Velthorst, Harry Bakker en Martin Beerepoot konden ook al niet.

We gingen dan ook op stap met twee nieuwe bondsspelers, Ronald en Sander, die op voorhand "ingepland" werden voor een nulletje. Hopelijk konden we dat opvangen door op de hogere borden toe te slaan. Hoe anders zou het aflopen!

Ikzelf speelde op het eerste bord tegen Piet Aardenburg. Piet is geen onbekende en staat op de WestFriese ranglijst bij de eerste vijftig. En hoewel ik mijn partij omzichtig opzette werd ik toch langzaam van het bord gedrukt.

Naast mij, op het tweede bord, speelde Kees Kuip een verbeten partij tegen Sjors Broersen. Kees had reeds op zet vier zwaar materiaal moeten verliezen. Sjors zag dit echter over het hoofd of had andere plannen. In plaats van het materiaal te nemen ontwikkelde hij een enorme druk op Kees zijn koningsvleugel. Vanaf zet 22 vindt er echter een kentering in de partij plaats en kees komt steeds beter te staan. Op zet 46 laat Kees het echter liggen. Kees speelt op een schaak van Sjors zijn koning opzij. Hij had echter dit schaak met een aftrekschaak kunnen beantwoorden waarbij de dame van Sjors verloren zou zijn gegaan! Helaaas, helaas, Kees komt deze klap niet meer te boven en gaat roemloos ten onder.

Dan bord drie! Jos Vlaar is wel tien keer langs geweest om te vertellen hoe mooi die stond. "Kat in het bakkie!", "Zo klaar als een klontje!".

Ja, ja.

Met drie nullen op de eerste drie borden, maar met twee en een half punt op de volgende drie borden (knap werk Paul, Arien en Hans!), zou je gezien de voorbeschouwing toch ernstig rekening moeten houden met een verlies van het tweede team.

Gelukkig liet Sander zich in zijn eerste bondspartij niet gek maken. De gehele partij heeft Sander overwegend gestaan. Het is verstandig om, als je niet helemaal zeker bent, voor een remise te kiezen. De stelling had echter zeker potentieel, en in een niemendalletje had ik zeker voor de winst durven gaan.

Nog groter was de prestatie van Ronald Koppes. Dit seizoen lid geworden van Attaqueer en pas afgelopen maand zijn eerste overwinning op de club gepakt. Als je dan de week daarop onmiddellijk voor een bondsteam wordt geselecteerd mag je werkelijk spreken over "voor de leeuwen gegooid." Ronald bouwde zijn partij degelijk op. Tegen het eind had Ronald zijn zenuwen duidelijk beter in bedwang dan zijn tegenstander. En onder de uitspraak "dit had ik nooit verwacht" wist Ronald zijn eerste bondspartij in winst om te zetten. Proficiat!

Al met al werd het 4-4. Wat dat betreft heeft de teamcaptain Jos Vlaar wel degelijk een topprestatie afgeleverd. Reeds in deze fase is onze plek in de derde klasse vrijwel verzekerd en kunnen we als team omhoog gaan kijken op de ranglijst.

Op de vereniging was het vrij rustig. Arnold deed goede zaken door als enige titelkandidaat te winnen. Arnold won van Cees Fris wat op zich als een verrassing mag worden beschouwd. Cees was namelijk de speler die de week daarvoor een "nieuwtje" introduceerde. Of was de start met twee koningen een foutje?

Rest mij nog u alvast te wijzen op ons jaarlijkse boerenkool met worst toernooi wat dit jaar gehouden zal worden op 13 maart in cafe de Sport te Nibbixwoud.

Gerard 'Rakker' Beerepoot

Ronde 23

Twee weken geleden kon ik u vertellen dat ons tweede bondsteam bijna zeker is van lijfsbehoud in de derde klasse. Met vijf wedstrijd punten uit even zovele wedstrijden en een saldo van 18.5 bordpunt is het verschil met De Eenhoorn maar liefst vier wedstrijd punten. Daarbij komt nog dat ook Aartswoud en Degona minder wedstrijd punten hebben dan Attaqueer 2. Vanavond (als u de Walhalla al op vrijdagavond leest) staat de "topper" tegen de koploper op het programma. Schaakmat 5 is namelijk de trotse leider met 10 wedstrijdpunten en met maar liefst een saldo van 29.5 bordpunt. Een zware dobber dus!

Ons eerste team speelde afgelopen week een waar degradatie duel. Een plaats om volgend jaar opnieuw in de tweede klasse uit te komen stond op het spel. Dit was de tweede zware klus op rij. Immers, de wedstrijd hiervoor had men nog tegen de trotse koploper Purmerend moeten aantreden. Deze wedstrijd werd toen glansrijk gewonnen. De partij Edeling tegen Wijnen haalde toen zelfs het Noord-Hollands Dagblad. En ook nu lieten de eerste team spelers zich van hun beste kant zien. Met 4 1/2 tegen 3 1/2 wisten zij de spelers van Vredeburg opzij te schuiven. Attaqueer 1 komt hiermee op 5 wedstrijd punten uit zes wedstrijden en een saldo van 21 bordpunten. Vredeburg blijft steken op 2 wedstrijdpunten en kan Attaqueer niet meer achterhalen! En passant wist Attaqueer ook De groene zes op de ranglijst te passeren.

Op de club had ik een zware dobber aan mijn naamgenoot Gerard Beerepoot (Z). We staan het gehele seizoen al bij elkaar in de buurt. Reden waarom we nu voor de derde keer tegen elkaar moesten. En hoewel ik vrij eenvoudig maar liefst twee pionnen wist voor te komen kon ik het opnieuw niet verder schoppen dan een remise.

Martin Beerepoot probeerde een scherpe aanval tegen Ronald Koppes. Ronald hield echter het hoofd koel en pareerde een vierdubbele aanval op g2 (met matvariant). Deze avond wist er dus geen enkele Beerepoot zijn partij in winst om te zetten.

Mijn tegenstander van vorige week, Hans Jasperse, verkeert in een bloedvorm. Ditmaal veegde hij letterlijk Kees Kuip van het bord. Kees, zeker niet de minste schaker van de vereniging verloor twee stukken en gaf al rap op.

Ivo Strubin is ook met een goede serie bezig. Wist hij de week daarvoor Gerard Verbeek al te verslaan, deze week werd Tom Wester het slachtoffer van zijn dadendrang. Dat zal Tom niet lekker zitten want de week daarvoor liet hij in een prachtige partij tegen Sander Romein ook al een steekje vallen, waarna Sander weinig van Tom overliet.

De koning van Niels Bot werd het hele bord over gejaagd. Toch had Niels blijkbaar alles goed doorgerekend, want het kostbaarste stuk kwam nooit echt in gevaar, en Niels wist uiteindelijk toch te winnen. Arien Heddes verloor de kwaliteit, en daarmee de partij van Kees Fris.

Van de overige partijen heb ik niet al te veel mee gekregen.

Dan wil ik u nogmaals wijzen op ons jaarlijkse boerenkool met worst toernooi wat dit jaar gehouden zal worden op 13 maart in cafe de Sport te Nibbixwoud. De posters zijn inmiddels gedrukt (vakwerk Hans) en naar de verschillende verenigingen in WestFriesland toegestuurd. Maar denkt u niet dat de gemiddelde thuisschaker niets te zoeken heeft op dit toernooi. De speciale opzet en de beperkte denktijd die per partij beschikbaar is maakt het voor iedere speler mogelijk om een partijtje mee te pikken of zelfs om de eerste prijzen mee te spelen. Meer over dit toernooi EN andere Atta-feiten kunt u lezen op onze Attaqueer homepage. Het adres daarvan is http://come.to/attaqueer.

Gerard Beerepoot

Ronde 27

Het kan niet anders of dit stukje trapt af met het Boerenkool met worst toernooi! Vrijdag 13 maart werd door schaakvereniging Attaqueer al weer voor de zesde keer dit gezelligste toernooi van Nederland gehouden.

De formule is briljant in zijn eenvoud. Zeven schaakpartijen in competitieverband zorgen voor spanning en sensatie. Een culinair hoogstandje bestaande uit boerenkool met worst afgewisseld met diverse (alcoholische?) versnaperingen aan een uitgelezen bar voorzien de inwendige mens van het beste wat er in de wereld te koop is. Vierenvijftig (!) deelnemers, van acht tot tachtig jaar, uit West-Friesland en van ver daarbuiten zorgen voor een bijzondere sfeer!

Wat te denken van dat clubje Rotterdammers die ieder jaar speciaal voor dit toernooi naar Nibbixwoud komen? Of de echte toppers zoals Doggers, Holscher en Haakman? Of de foto's van dit toernooi die de volgende dag reeds op internet te zien waren! De humor, het spelverdriet en de speelvreugde. Kortom grandioos!

Bedankt Kees Bot dat je alles weer met de computer hebt willen verwerken. En een uitzonderlijk bedankje richting Hans Jasperse. De hoeveelheid tijd die Hans in de voorbereiding had gestopt kwam duidelijk tot uiting. Veruit de beste toernooi directeur die we ooit hebben gehad! (Ik geloof dat er zelfs al gevraagd is of je volgend jaar ook niet dat tennis toernooi in Rotterdam wilt organiseren).

De uitslag? Eigenlijk niet het belangrijkste van dit toernooi. Maar voor de volledigheid: derde werd drievoudig winnaar Marc Helder, tweede Willem Meyles. En eerste werd voormalig Attaqueerder Alexander Geerts.En hoewel de uitslag dan wel niet het belangrijkste is was dit gezien het krachtige deelnemersveld een top prestatie. Beste Attaqueerder was Pio van Goor met een tiende plaats.

Naast dit clubtoernooi speelde ons eerste team een beslissende match in de tweede klasse. Via een knappe 6.5 - 1.5 overwinning tegen de Groene Zes weet Attaqueer zich prima te handhaven in deze klasse. Met drie overwinningen, drie verliespartijen en een gelijk spel is ons eerste team een goede middenmoter gebleken.

Het tweede team kan vanavond (als u de Walhalla al op vrijdag leest) in theorie zelfs de tweede plek in de derde klasse op gaan eisen. Hiervoor moeten zij zelf winnen van Caissa en dient Warmenhuizen te verliezen van Opening 64.

Doordat een groot aantal spelers externe verplichtingen had (oa de bondswedstrijd van hiervoor) waren er maar 7 partijen voor de reguliere competitie. Gerard Beerepoot (Z) liep rake klappen op tegen Kees Kuip. In het Spaans vergreep Gerard zich aan een pionnetje die in de theorie die Kees er op na houdt giftig bleek te zijn. Gerard probeerde het nog op te vangen met een paardoffer. Uiteindelijk leek het meer op stuk verlies in één en wist Kees eenvoudig de partij uit te drukken.

Martin Beerepoot had een gemakkelijke avond tegen Harry Bakker. Nadat Harry in het middenspel een stuk had verloren probeerde hij het nog door op pat te gaan spelen. Martin pakte graag alle stukken aan. Op het moment dat Harry pat claimde wees Martin er fijntjes op dat dit zeker niet het geval was. Met de handen in het haar gaf Harry toen maar op.

Niels mocht in een knappe partij aan den lijfe ondervinden dat Cees Fris speelt als een jonge god. Werd de week daarvoor Kees Smits letterlijk van het bord geveegd, deze week volgde het volgende gerenommeerde clublid Niels. Cees staat nu zesde en heeft Rene Boots weer in het zicht!

Paul Grolman is een kenner van het Frans. Menig speler wist hij op die wijze dit seizoen al op te brengen. Arien Heddes is echter ook bekend met deze opening. Rustig ruilde hij alle stukken die hij af kon ruilen steeds af. En in de eindstelling, waarin het bekend is dat Paul graag met zijn pionnen alles of niets speelt, wist Arien het toch nog vrij eenvoudig uit te spelen.

Gerard Beerepoot

Ronde 29.

Tijdnood!

Tijdnood, beste lezer, kent u dat begrip?

Niet iets waarbij je direct aan de plaatselijke schaakvereniging denkt lijkt me. Want "dat zijn toch allemaal mannen (en een enkele vrouw) die de hele vrijdagavond zitten te schaken. Ja, en dan soms maar een partijtje spelen op zo'n hele avond! Dat heeft niets te maken met tijdnood".

Welnu de werkelijkheid is totaal anders. Ik las daar laatst een stukje over in een boekje van Hans Ree. Het ging over tijdnoodverslaving en het beschreef hoe sommige schakers er een gewoonte van maken om in tijdnood te komen. Ze sturen er gewoon op aan! Wetenschappers hebben ontdekt dat tijdens zulke situaties van grote spanning er in de hersenen een soort stof wordt geproduceerd die lijkt op opium. Deze stof maakt de spanning draaglijker, hij bevordert het concentratievermogen van de tijdnoodspeler maar ...... werkt vermoedelijk ook verslavend.

Misschien verklaart dit het gedrag van sommige van mijn clubgenoten.

Wat wetenschappers voor zover ik weet nog nooit hebben onderzocht is de invloed die dit heeft op de tegenstander van de tijdnoodverslaafde. In de praktijk is dát namelijk degene die vaak de vreselijkste blunders begaat. En dat terwijl hij tijd zat heeft om na te denken. Ik denk dat het komt doordat hij het zijn tijdnoodtegenstander extra moeilijk wil maken door ook zelf heel snel te zetten. De tijdnoodspeler krijgt daardoor geen seconde de gelegenheid om na te denken in andermans tijd, zo redeneert hij. De speler zonder tijdnood concentreert zich daardoor op de verkeerde zaken en doet al snel een mindere zet. Rene speelt weer eens op tijdnood

De tijdnoodspecialist van Attaqueer, en daarmee rijp voor een afkickcentrum, is ongetwijfeld Rene Boots. Hij maakt er een sport van om lang na te denken, veel bij andere partijen te kijken en pas in zijn laatste 5 minuten, met de vlag "op vallen", er eens goed voor te gaan zitten. En als hij dan de tijdnoodfase weer eens heeft overleefd en ziet dat hij nog een halve minuut over heeft, dan vindt hij eigenlijk dat hij zich nog te veel gehaast heeft ook!? De echte tijdnoodspecialisten ijveren dan ook voor de aanschaf van digitale klokken. Daardoor wordt het veel makkelijker om tot op de seconde te zien hoeveel tijd je nog hebt.

Deze week leverde het tijdnoodspel Rene niets op. Na een spannend eindspel moest hij rond de klok van enen berusten in een remise tegen Ron Appelman. Ron had zijn tijd goed verdeeld.

Jeroen Edeling stoot zomaar door tot de regionen waar de medailles verdeeld gaan worden. Dit keer snoerde hij Kees Smits de mond. Geen geringe prestatie want Kees staat als uiterst solide te boek.

Kees Kuip werd niet van de wijs gebracht door het deze week gesignaleerde computervirus Melissa. Zijn computer was niet geinfecteerd en Kees zelf ook niet. Hij verslond Ronald Koppes. Piet Weel en Gerard Verbeek zou je met recht twee "krasse knarren" kunnen noemen. Daarmee doel ik natuurlijk op hun schaakervaring en niet op hun leeftijd! Het lukte geen van beiden om door die muur van ervaring heen te breken en dus werd het een terechte remise. Ze blijven daardoor goed meedoen.

Cees Fris daarentegen was niet opgewassen tegen de Beer van de Noordermeer, Pio van Goor. Sinds Pio thuis dagelijks studie maakt van de nieuwe schaakopening "de Leeuw" is het beest in hem ontwaakt en verslind hij alle tegenstanders.

Hans Jasperse had de boerenkool nog een beetje in benen zitten want hij ging geruisloos ten onder tegen Louis Dijkman. Sander Romein had meer praatjes deze avond. Daar zal zijn klinkende overwinning op Harry Bakker wel mee te maken hebben denk ik........

Tom van Baar

Ronde 31.

De eerste prijswinnaar van het seizoen 98/99 is bekend. Lucas wist op grandioze wijze de beker te winnen. De positie op de ranglijst doet vermoeden dat Lucas dit seizoen niet in een grootse vorm verkeert. Schijn bedriegt. Lucas is naar Den Haag verhuisd. Dit betekent dat hij niet iedere avond meer kan meespelen. Voor bondswedstrijden en bekerwedstrijden komt hij echter nog steeds naar ons speellokaal. En daar wist hij in een bloedstollende partij van Tom te winnen.

Op het oog stond Tom overwegend. Dat de schijn kan bedriegen bleek toen Tom het verkeerde strijdplan koos. Lucas anticipeerde geweldig en wist het spel naar zich toe te trekken. Na Rene is Lucas de tweede Attaqueerder die zich voor een jaar bekerwinnaar van Attaqueer mag noemen.

In de ranglijst van de competitie begint ook tekening te komen. De strijd gaat dit jaar tussen Arnold en Tom. Dat de spanning er hier nog steeds inzit is voor een deel te danken aan Arnold's zoon Jeroen! Deze wist de week hiervoor knap van zijn vader te winnen!

Deze week wisten zowel Tom als Arnold niet tot winst te komen.

In de strijd om het B-kampioenschap (dat zijn de mensen met een sterretje achter hun naam) leed Louis een gevoelig verlies tegen Gerard. Louis ging op zet vijfendertig door zijn vlag. Navrant detail is dat dit Louis begin januari uitgerekend tegen dezelfde speler ook al was overkomen. Hans wist via een overwinning op Ronald maximaal te profiteren van de misstap van Louis. Hans is dan ook de nieuwe koploper in het B-kampioenschap.

Om de strijd voor een plek in het eerste team leed Arien een gevoelig verlies tegen Ron. Een goede reeks kwam hiermee tot een einde. Kees Smits is bezig met een vrije val. Een vijftiende plaats is ver beneden zijn kunnen! Ongetwijfeld zal Kees in de resterende partijen nog genoeg punten verzamelen om alsnog een plek in het eerste team af te dwingen.

Tot slot nog een mededeling van huishoudelijke aard. Met koninginnedag, 30 april, is er GEEN schaken!

Gerard Beerepoot

Terug naar boven