Overzicht >> seizoen 1998/99

Seizoen 1997/98

Ronde 13/02/1998

De finalisten voor de bekerfinale zijn bekend. Tom wist in een ingewikkelde partij te winnen van Arnold. Zowel Arnold, die na een mindere periode aan een goede reeks bezig is, als Tom weigerden snel te rokeren. Hierdoor bleven er steeds veel mogelijkheden voor beide spelers. Uiteindelijk wist Tom toch het pleit in zijn voordeel te beslechten. Daarmee toont hij aan dat hij momenteel terecht bovenaan staat in onze competitie.

De andere finalist moest komen uit de partij tussen Rene en Pio. Rene, die de laatste tijd vol zelfvertrouwen is, bouwde de partij mooi op. Via een schijnoffer wist hij een betere stelling te verkrijgen. Uiteindelijk wist Rene dan ook te winnen. Doordat Rene de week daarvoor het remise wist te houden tegen Tom schuift Rene nu door naar de derde plaats. Een prachtige prestatie daar wij halverwege december nog dachten dat niemand zich meer bij het trio Pio, Lucas en Tom zou kunnen voegen.

Lucas komt door zijn zege op Cees binnen een partij van Tom. Het kampioenschap is dus nog steeds open.

Kees Smits en Kees Bot handhaven zich bovenin. Ook Arien en Ron sluipen langzaam de top tien binnen met overwinningen op respectievelijk Jos en Niels.

Kees Kuip besloot tot een remise. Hij had thuis gestudeerd op een aanval op H7. Hij besloot op een gegeven moment dan ook zijn loper hier te offeren. Dit pakte echter totaal verkeerd uit waardoor hij blij was met remise weg te komen.

Hoewel de positie op de ranglijst anders doet vermoeden is Louis de man in vorm. Drie zeges op rij voor de competitie, ongeslagen tijdens het Hoogovens toernooi, en de man die het tweede er door heen sleepte voor de bond. Dankzij een knappe overwinning van Louis wist Attaqueer 2 gelijk te spelen. Met twee gewonnen en twee remise is er nog steeds uitzicht op een kampioenschap.

Onderin speelde Sebastiaan een partij tegen een gastspeler. Deze gastspeler, Wim Visser, kreeg na een offer van Sebastiaan (toren, pion tegen loper, paard) een verschrikkelijke aanval over zich heen. Wim wist dit echter knap te weerleggen en pakte en passant nog een stuk van Sebastiaan mee. Door dit tweede stukwinst ging de overwinning uiteindelijk vrij eenvoudig naar Wim. Sebastiaan, die de week daarvoor remise had gespeeld tegen Martin, merkte na afloop van de partij op dat Wim bij een eventueel lidmaatschap een sterke aanwinst voor de vereniging zal zijn.

Van een geheel andere orde is ons boerenkool met worst toernooi. Zaterdag 28 februari staat dit gezelligheidstoernooi, waar toch veel sterke spelers uit de omtrek ook op af komen, weer op het programma. Locatie is Cafe de Sport te Nibbixwoud. Vanaf 13.00 uur kunt u zich inschrijven. Bijkomend voordeel van dit toernooi is dat u zich geen zorgen over de avondmaaltijd hoeft te maken. Halverwege het toernooi serveert Co namelijk een geweldige maaltijd van boerenkool met spek.

Wellicht tot ziens bij het boerenkool met worst toernooi of op onze speelavond.

Gerard Beerepoot

Ronde 27/02/1998

Nu ligt het eraan of u vrijdagavond de Walhalla al helemaal uitpluist, of dat u zaterdagochtend met een lekker bakkie koffie plaatsneemt op de bank om eens van de plaatselijke wetenswaardigheden op de hoogte te worden gebracht. Mocht dat namelijk het geval zijn dan bent u nog op tijd om mee te doen aan ons boerenkool met worst toernooi! En ik kan u zeggen, dit is een aanrader. Marc Helder, driemaal winnaar van dit spektakel omschreef in een interview dit toernooi als volgt: "... Het is geen toeval dat ik dat toernooi nu al drie maal gewonnen heb. Het komt doordat ik me op mijn gemak voel op dat toernooi, tussen geestverwanten, zeg maar. Mensen die van een scherp potje schaak houden maar tevens niet uit het oog verliezen dat je tijdens een toernooi ook veel lol moet hebben, moet kunnen drinken en lachen en feesten..."

Vorig jaar werd dit toernooi gewonnen door Peter Doggers. Zeker geen onbekende. Dit is de man die afgelopen zomer tijdens de schaakmarkt in Hoorn nog te bewonderen was in een partij blindschaak.

Dat dit toernooi landelijke bekendheid geniet blijkt wel uit het feit dat nu reeds een groep mensen uit Rotterdam zich heeft ingeschreven. Niet omdat ze zo goed zijn (we kunnen er geen hout van!) maar omdat vorig jaar een van deze mensen ook aanwezig was en dit het gezelligste toernooi vond waaraan hij ooit had meegedaan.

Het succes van dit toernooi zit hem voornamelijk in de formule. Om half twee wordt gestart met zeven rondes schaak van twintig minuten per persoon. Na vier rondes wordt het toernooi onderbroken voor een gemeenschappelijke maaltijd van boerenkool met worst. De prijsuitreiking is zo rond half tien. Omdat stipt om half twee wordt begonnen wordt u verzocht om zich tussen een en kwart over een in te schrijven. Plaats van handeling is café de Sport te Nibbixwoud.

Wellicht dat ik u met dit verhaal enthousiast heb kunnen maken en zie ik u dit weekend nog. Met vriendelijke groet,

Verenigingsadvertenties:

Geen zin om te koken? Zie het stukje van schaakvereniging Attaqueer over het boerenkool met worst toernooi!

Nog aan het nadenken wat u deze zaterdag gaat doen? Waarom niet nadenken bij het boerenkool met worst toernooi van schaakvereniging Attaqueer?

Denken EN doen! Deze zaterdag het vijfde boerenkool met worst toernooi van Schaakvereniging Attaqueer!

Het boerenkool met worst toernooi, de BMW onder de schaaktoernooien!

Gerard Beerepoot

Ronde 21/04/1998

Maandag 18 mei is de dag dat ons tweede team kampioen kan worden! Attaqueer 2 wordt dan net als Ajax kampioen zonder zelf te spelen. Dit komt doordat in de vierde klasse B van de NHSB competitie '97/'98 dit jaar een oneven aantal teams deelnemen. Door de indeling is bepaald dat ons tweede team de laatste ronde vrij is. De situatie aan kop van de competitie is dat Attaqueer 2 met 10 wedstrijdpunten en 30.5 bordpunten aan de leiding gaat. Onze enige concurrent, Degona uit Venhuizen, heeft met nog een wedstrijd te goed 8 wedstrijdpunten en 23 bordpunten. Degona speelt nog een wedstrijd tegen Revanche uit Wervershoof. Als Revanche ook maar een van de acht te spelen partijen van Degona wint of twee borden op remise weet te houden dan is Attaqueer 2 kampioen!

Dit zou een geweldige opsteker zijn. Zeker gezien het feit dat vorig jaar uit evenveel wedstrijden 11 wedstrijdpunten en 32 bordpunten werden behaald, maar toen de competitie evengoed als tweede werd geëindigd doordat Aartswoud 1 bordpunt meer had!

Ons eerste team draait momenteel verdienstelijk mee in de tweede klasse A. Een eerste plaats, of minder leuk, degraderen, zijn echter beide niet meer aan de orde. Overigens speelt het eerste vanavond een thuiswedstrijd dus als u onze matadors aan het werk wilt zien dan kan dat dit weekend.

In de interne competitie was er "de klapper" van Arnold Edeling die verrassend van Tom van Baar wist te winnen. Hoewel Lucas Krijnsen hierdoor in een betere uitgangspositie is gekomen is hiermee de kompetitie in mijn ogen nog steeds niet beslist. Tom en Lucas moeten vier rondes voor het eind zeker nog tegen elkaar. Hoewel Lucas aan een remise genoeg heeft, zijn bij winst van Tom de kansen weer gekeerd! Als Lucas van Tom mocht winnen is Lucas de terechte kampioen. Hij heeft dan van de vier onderlinge duels de laatste twee partijen gewonnen en is dan tevens de meest constante speler van dit seizoen geweest. Kortom, het wordt nog spannend!

Van de overige spelers vallen de slechte prestaties van Kees Smits op. Kees zit echt in een dip. Daar staat het goede spel van met name Kees Kuip, Jeroen Edeling en Ron Appelman tegenover. Deze drie schakers zijn aan een goede eindsprint begonnen.

Gerard Beerepoot

Ronde 18/05/1998

Jarenlang kwam hij niet meer voor in de top drie van de eindrangschikking. Menigeen had het eeuwige schaaktalent reeds afgeschreven. Andere interesses heette het, of , zoals de zwartkijkers het noemde "geen karakter". Maar hoe snoert hij deze criticasters de mond! Een ronde voor het einde laat Lucas krijnsen zich kronen tot de nieuwe kampioen van Attaqueer!

En dat in een jaar dat vooraf vele kanshebbers kende. Op de eerste plaats was daar de top drie van vorig jaar. De clubkampioen van vorig jaar Arnold met zijn attractieve, aanvallende spel. Pio, die via uitmuntend positiewerk zelden tot nooit verliest. Cees Fris, de man die eigenlijk al sinds de oprichting van de vereniging mee speelt om de hoogste eer.

Naast die top drie waren er vele outsiders te noemen. Kees Smits, al eens tweede in het seizoen 95/96, Ron Appelman, de gebroeders Bot, etc.

Bovenop dit potentieel aan kampioenen werd de kompetitie dit jaar nog eens extra spannend door de terugkeer van een aantal oud toppers. Wat te denken van veelvuldig clubkampioen Tom van Baar. Of onze kersverse bekerwinnaar Rene Boots. Of de nummer drie van het seizoen 94/95 Okke Greven.

Dit alles overziend kan alleen maar geconcludeerd worden dat Lucas met zijn kampioenschap een prestatie van formaat heeft neergezet.

Met nog een ronde te gaan is er nog steeds een spannende strijd gaande om de achtste plek. Deze plaats geeft namelijk recht op een plek in het eerste van Attaqueer. Daar Cees Fris geen bondswedstrijden meer speelt gaat het hier tussen Gerard Beerepoot, Albert Bobeldijk en de revelatie van dit seizoen Jeroen Edeling. Gezien de spectaculaire groei van Jeroen, en de enorme schaakpotentie die deze jongen uitstraalt, zou een plek bij de eerste tien al een schitterende afsluiting van een briljant seizoen zijn, maar een plek in het eerste team is natuurlijk het streven van iedere sportman. Jeroen zal er dan ook alles aan doen om zijn huidige plek veilig te stellen.

Rond de zeventiende plek neemt de spanning ook toe. Zoals het er nu naar uitziet kan het zelfs gebeuren dat de man die het tweede naar zeldzame hoogte bracht volgend jaar de promotie naar de derde klasse niet rechtstreeks kan afdwingen. Ik neem echter aan dat Arien de laatste avond van het seizoen een en ander nog wel "even" recht zal zetten.

Ook de hekkesluiter van dit seizoen is bekend. Martin is zijn eindsprint een week te laat begonnen. Winst tegen achtereenvolgens Harry Bakker en Gerard Verbeek kunnnen niet voorkomen dat het gat met Piet te groot is om in een week te dichten. Het getoonde spel is echter dusdanig goed dat volgend jaar een plek aan de onderkant van de middenmoot een zekerheid lijkt.

Vrijdag de laatste competitie ronde waarna op 29 mei het seizoen zal worden afgerond met het traditionele snelschaaktoernooi. Daar de volgende keer meer over.

Gerard Beerepoot

Ronde 01/06/1998

Tijdens de vrijdag van de kermis is de laatste ronde van de interne competitie verspeeld. Op deze avond vielen dan ook de laatste beslissingen. De top drie stond eigenlijk al vast. Lucas is knap kampioen geworden. Tom en René, terug van weggeweest, hebben schijnbaar zonder enige moeite hun plek in de top drie teruggevorderd

Jeroen wist in de "beslissingspartij" tegen Gerard voor de derde keer dit seizoen van Gerard te winnen. Terecht dus dat Jeroen achtste en eerste team speler is geworden.

Hiermee zijn dus alle prijzen van dit seizoen bekend: René wint de beker, Lucas wordt kampioen, Albert wint de B-competitie, de bondsbeker wordt dit jaar verdeeld tussen twee spelers, namelijk Paul en Jeroen, en de rating plus beker is voor Jeroen.

Het snelschaak kampioenschap is dit jaar in het water gevallen. Dat het hier niet om een tussendoortje gaat maar een echt toernooi blijkt wel uit het feit dat de discussies over een partij zo hoog op kunnen lopen dat het gehele toernooi wordt afgebroken. Wellicht is het een goed idee om dit toernooi opnieuw in te plannen aan het begin van het volgend seizoen.

Het tweede is nog steeds geen kampioen. Revanche wist niet aan zijn sportieve plicht te voldoen en verloor met 7.5 tegen 0.5 van Degona. Zowel Degona als Attaqueer promoveren. Een beslissingswedstrijd zal uitsluitsel over het kampioenschap moeten geven.

Het schaakseizoen '97/'98 zit erop. Met pieken en dalen denk ik dat dit seizoen een ongekend spannend verloop heeft gekend met vaak zeer sterk spel. Ook de introduktie van de beker competitie was een goede vondst. Met vriendelijke groet, en hopelijk tot volgend jaar.

Gerard Beerepoot

Ronde 04/07/1998

Mensen vragen mij wel eens "wat is er nou zo leuk aan schaken op vrijdagavond? Ben je de hele week al druk in de weer en ga je evengoed op vrijdagavond ingespannen na zitten denken." Het antwoord is eigenlijk vrij eenvoudig. Juist het feit dat je zo geconcentreerd bent op je schaakpartij zorgt ervoor dat je alle sores van de afgelopen week van je af kunt zetten. En wat is er nou leuker dan dat je onder je eigen partij in de gelegenheid wordt gesteld om even rond te lopen en naar de wedstrijden van je konkurrenten te kijken? Bij welke sport zie je tegenstanders na afloop zo lang met elkaar de match bespreken? En zo kan ik nog wel even doorgaan!

Al deze facetten bij elkaar maken schaken een van de leukste sporten die er is.

Dat is wat Tom en Lucas in hun onderlinge partij tot het uiterste dreef. En Lucas won! Hiermee is het kampioenschap niet alleen weer open. Het ziet er zelfs naar uit dat Tom, die vanaf de start van de competitie bovenaan heeft gestaan, in twee weken tijd beide hoofdprijzen verspeelt. Immers, de week daarvoor verloor hij nog in de beker finale van René.

Dat is ook wat schaken zo'n wisselvallige sport maakt. Want diezelfde René weet sinds zijn winst in de beker geen partij meer te winnen. Het enige resultaat sinds die tijd is een remise tegen Gerard. Diezelfde Gerard was de week daarvoor zo blij als blik. Zijn dame offer gevolgd door een stikmat tegen Louis moest diezelfde avond nog vele malen aan de bar aan collega schakers worden getoond. Louis ging diep bedroefd naar huis.

Dat is ook wat schaken een lijdensweg kan maken. Neem Niels. Vorig jaar nog bovenin geëindigd, en getipt als kampioenskandidaat, slaat Niels dit seizoen nog geen deuk in een pakje boter. Afgelopen week werd Niels langzaam door Gerard P. van het bord gedrukt.

Zo'n Gerard P. is ook wat schaken zo ondoorgrondelijk maakt. Jeroen, die glad gewonnen heeft gestaan, maakt een verschrikkelijke blunder, waarna hij opgeeft. Gerard P. vindt niet dat dit de verhouding van die avond weer geeft en claimt remise!

Of Paul Grolman die schaken onbegrijpelijk maakt. Iedere week is hij als eerste binnen om bij de start van de partijen geruisloos te verdwijnen. Gelukkig blijft zijn vader, die barman is, wel.

En wat schaken pas echt leuk maakt is dat de volhouder altijd wint. Zo heeft Martin, die anderhalf jaar lang slechts tot een sporadische remise en een uitzonderlijke winstpartij kwam, eindelijk de smaak te pakken. De laatste weken wordt de een na de ander aan de zegekar geregen.

Kortom, dit stukje zo terug lezende, is het onbegrijpelijk dat niet meer mensen de weg naar de schaatskantine in Nibbixwoud weten te vinden voor het gezelligste avondje van de week. Wellicht tot vrijdag!

Gerard Beerepoot

ronde 26.

Het was weer een enerverende week. Voor sommige spelers vanwege de zware partij die op de clubavond werd gespeeld; voor anderen betrof het de naweeën van de afgelopen periode. Nee, niet meer vanwege het, in middels landelijk bekende "boerenkool met worst toernooi" dat op 28 februari werd verspeeld. Dit met 50 deelnemers wederom zeer goed bezette toernooi is tenslotte al weer 3 weken historie. Wat vliegt de tijd.

Nee, dan de vorige week. Toen werd na een zinderende finale RENE BOOTS de eerste BEKERKAMPIOEN van Attaqueer. Rene offerde twee pionnen (Tom vond overigens dat hij ze op knappe wijze gewonnen had) en ontwikkelde een onweerlegbaar aanvalsplan. Dat Rene op deze avond zijn "seizoenpiek" wist te bereiken pakte dubbel goed uit want hij bracht Tom hiermee zijn eerste nederlaag van dit seizoen toe.

Voor zover bekend is Rene nog niet thuis door de wethouder sportzaken opgezocht; noch zijn er bloemstukken namens B&W bezorgd. Dat zal wel aan de verkiezingsdrukte liggen. Rene het komt vast nog wel.

Afgelopen dinsdag speelde ons eerste team een bondswedstrijd tegen CAÏSSA te Hoorn. Dankzij een nipte overwinning behielden we nog theoretische kansen op de promotie. Daarnaast doet ons tweede achttal het nog een klasse beter. Met nog twee ronden te spelen gaat dit team fier aan kop. Zal het dit jaar dan eindelijk lukken?

In de interne competitie gaat het er ongekend spannend aan toe. Het is lang geleden dat de strijd om de eerste plaatsen zo spannend was. Cees Fris en Arnold Edeling werden het slachtoffer van de dadendrang van Lucas en Tom. De laatste twee zullen in hun onderlinge treffen binnenkort moeten vaststellen wie de beste papieren heeft voor het clubkampioenschap. Kees Smits wist door een ontzaglijk mooie combinatie op zijn beurt Rene te foppen en hield daardoor aansluiting bij de top. Ivo Andreas wist Wim Velthorst op een onnatuurlijk vroeg tijdstip met een nul op zak naar huis te verjagen. Wetenschappelijk onderzoek zal nog moeten uitwijzen of de hoge pinda-consumptie van Wim (hij eet ze al bij de koffie) hier debet aan is.

Hans Jasperse had lange tijd uitzicht op een goede uitslag tegen Gerard Beerepoot. Helaas gaan mooie uitzichten tegenwoordig maar al vaak verloren en zo ook dit keer. Gerard schwindelde naar de overwinning. Kees Kuip is een vredelievend type. In straalgewonnen positie bood hij Jos Vlaar een halfje aan. Jos wilde een opponent met zoveel goedgeefsheid niet beledigen en nam het met een grijns aan om daarna Kees op de juiste winstweg te wijzen. Sander Romein tenslotte metselde Martin Beerepoot nog vaster op de laatste plek vast, door een klinkende overwinning. Als dat maar geen burenruzies oplevert aan de Kerkstraat.

Uiteraard haakt ook Attaqueer graag in op de oproep in een der vorige Walhalla's om niet alleen tekst maar ook andere illustraties in te brengen. Een horde papparazzi staat klaar om alle schaakgebeurtenissen vast te leggen en dorpelijke bekendheid te geven via dit medium. Als eerste proeve ziet U hierbij echter een minder sensationeel beeld. Het betrouwbare gezicht van de man (van de cijfers) achter de schermen: Niels Bot. Niels is al enige tijd onze wedstrijdleider en hij vervult die taak met verve. Reden om hem eens in het zonnetje te zetten.

ronde 32

Met nog slechts 4 ronden te gaan zijn de kaarten nog steeds niet helemaal geschud. Sommige posities lijken stevig ingenomen maar dat is slechts schijn; zowel de winnaar van de Kampioensbeker als die van de Rode Lantaarn staat nog immer niet vast. Dat is in het verleden wel eens anders geweest; toen stond de winnaar (á lá AJAX) al een aantal weken voor het einde van de competitie vast. Misschien verklaart dit de nog steeds behoorlijk grote opkomst van de Wognummer schakers. Iedereen heeft nog kansen!

Dankzij het voorjaarsweer komt menigeen inmiddels weer per fiets naar het clubhuis. Zodoende kunnen ook wij schakers weer eens refereren aan het gezegde "een gezonde geest in een gezond lichaam".

Vorige week speelde het eerste team nog een bondswedstrijd tegen KTV (Kan Tegen Verlies) uit Enkhuizen. Nou die club deed z'n naam geen eer aan want Attaqueer verloor met 4,5 tegen 3,5. Dat had anders kunnen verlopen als Lucas wat beter bij de les was geweest. Toen hij dacht dat zijn tegenstander (met zo'n 40 jaar schaakervaring) een blunder beging zei Lucas: "Tja meneer, U moet ook niet zo snel zetten, nu kunt U wel opgeven" en hij griste een loper van het bord. "Ach," riposteerde de man, "ik kan altijd eerst dit nog doen" en toen pas bleek het Lucas te zijn die zwaar in de penarie zat. Wat volgde was een binnensmondse vloek, nog een paar wanhoopszetten en tenslotte de overgave.

Deze week was één van de toppers de confrontatie tussen vader en zoon Edeling. We kunnen daar kort over zijn; want dat was de partij ook. Jeroen mepte Pa dusdanig van het bord dat het wel (negatieve) gevolgen voor zijn zakgeld MOET hebben, zo verwachten wij. Arnold ging daar de rest van de avond, letterlijk en figuurlijk, vreselijk onder gebukt. Soms liep hij zo krom dat het leek alsof hij aan het schaatsen was. En dat terwijl de ijsbaan naast ons schaakhonk allang weer het uiterlijk van een weiland heeft.......

Hoe is het om tegen Kees
Kuip te schaken ?

Tenslotte: het is mij al een paar keer gevraagd; hoe is het om tegen Kees Kuip te schaken?

Beste lezers, dat is gigantisch. Er zijn gewoon geen woorden voor. Vandaar dit plaatje van Kees "de Denker" Kuip om U een vleugje van dat fantastische gevoel mee te geven.



Tom van Baar.

Terug naar boven