30 januari 2015 Bondswedstrijd tegen Revanche, Gerard Beerepoot

Vrijdag 30 januari kwam Revanche bij ons op bezoek. Zij hadden twee oud Attaqueerders in hun gelederen. Okke Greven en Jan Groen. Goed om te zien dat deze mannen nog steeds schaken.


Jan Groen

De avond begon spectaculair. Zwarte Gerard en Jan Groen zaten eigenlijk nog in de opening. Gewoon wat stukken vooruit schuiven, je stoel wat opwarmen en zuiker en melk in de koffie doen. Aan de koffie doorroeren kwam Jan echter niet meer toe. Stikmat op zet acht maakte een snel einde aan deze voor Jan ongelukkig verlopen avond.

  
Links: Een tevreden lachende Gerard. Rechts: De stelling met het stikmat

Ook Barry kwam goed uit de opening. Barry speelde tegen Kees Corsten. Na eerder al een mooie manoeuvre te hebben gemaakt wist Barry daarna de kwaliteit en al spoedig een stuk op zijn tegenstander te winnen. Het eindspel werd door beide spelers gespeeld alsof ze nog maar een minuut op de klok hadden. Hierdoor was voor Attaqueer al snel het tweede punt binnen.

Arien en Kees hadden het lastig. Beiden speelden tegen een tegenstander met een rating van rond de 1780. Vervelend was ook dat we de klokken niet goed hadden ingesteld. Vanaf dit seizoen is het namelijk zo dat je een uur en veertig minuten krijgt. Daarnaast krijg je tien seconden voor elke uitgevoerde zet. Dat laatste hadden we niet helemaal goed gedaan waardoor de tien seconden regel pas ging lopen als je voor het eerst de een uur en veertig minuten grens had aangetikt. En je raadt het al. Onder tijdsdruk werd er net niet zorgvuldig genoeg gespeeld, waardoor beide partijen verloren gingen.

In diezelfde tijd had ik tegen Okke een punt voor Attaqueer veilig gesteld. Rond zet dertig had Okke een pionnetje kunnen winnen. Hij koos echter voor een combinatie met twee torens in mijn stelling. Een onnauwkeurigheid van Okke leidde ertoe dat ik een pionnetje voor kwam. Okke werd hierdoor in de verdediging gedrukt waarna nog twee pionnen volgde. En uiteindelijk leidde dit tot een mooie overwinning van mij.


Een tevreden aan een biertje lurkende voorzitter

Drie tegen twee voor Attaqueer dus de druk lag bij Jos! Jos had een mooie stelling opgebouwd waarbij hij nog toren, dame en twee pluspionnen had tegen zijn tegenstander twee paarden en een dame. En zoals gewoon had de tegenstander van Jos nog twintig minuten en Jos 1 minuut en 26 seconden .... De spanning was om te snijden. Op een gegeven moment tikte Jos zelfs per ongeluk met de elleboog zijn koning van het bord. Als wedstrijdleider heb ik die toen maar na een minuutje terug gezet. Geen idee waar de tegenstander van Jos toen allemaal naar keek. Sterker nog, die steunde en zuchtte steeds meer, en na overleg met zijn teamcaptain deed hij Jos een remise aanbod. Jos had inmiddels zeker kansen om te winnen. Gelukkig is Jos een echte club man en nam hij toch het halfje aan.

Drie en half om twee en half in ons voordeel. Opnieuw gewonnen! Ongeslagen en op bordpunten eerste in de pool! Dit belooft een mooi seizoen te worden,
Mvg,

Gerard Beerepoot


Overzicht van de spelers die niet voor de bond aan het werk waren.
V.l.n.r. Ronald Koppes, Rob Philipse, Hans Jasperse