Emil Zaal en Barry de Vries geven met organisatie toernooi jeugdschaak in de dorpen een gezicht
Sprankje hoop in donkere dagen

NIBBIXWOUD- Het schaken in de Noord-Hollandse steden gaat erg goed, in de dorpen daarentegen lijdt het jeugdschaak een zieltogend bestaan. Er schijnt echter plots wat licht in de tunnel: twee jeugdige schakers van schaakclub Attaqueer uit Nibbixwoud hebben de organisatie van het traditionele Boeren-kool-met-worst toernooi overgenomen dat op Paaszaterdag 31 maart weer wordt gehouden. Niettemin zien ook Emil Zaal (21) en Barry de Vries (22) een groot verschil tussen stad en platteland: ,,We hebben in Amsterdam diverse vrienden aan het schaken gekregen, hier lukt dat nog niet."

Zaal heeft daar een interessante verklaring voor. ,,Schaken is nu eenmaal niet voor iedereen weggelegd", aldus de Hoornse wiskundestudent. ,,En in de dorpen zie je bij de jeugd veel groepjesvorming. Als je tien man hebt willen die allemaal wel in een vriendenteam voetballen. Maar vindt maar eens een groep van tien jongens die schaken allemaal leuk vinden."

De Vries kwam bij de club terecht nadat de vereniging in het dorp geflyerd had. ,,Ik wist niet eens dat Nibbixwoud een schaakclub had", vertelt de informaticastudent. ,,Het is ook veelzeggend dat ik de enige Nibbiker op de club ben. We hebben achttien leden, maar de rest komt uit omliggende dorpen." Om na een moment van stilte eraan toe te voegen: ,,Het gekke is dat de club wel groeit, maar we krijgen dus alleen seniorleden erbij. Toen ik hier kwam pakweg zes jaar geleden hadden we nog wel jeugdleden, maar na een jaar stapte vrijwel iedereen op omdat ze het niet 'cool' meer vonden."

En dat terwijl Attaqueer wel de ideale speelavond voor de jeugd, de vrijdag, kan aanbieden. Dat is ook de reden dat Zaal naar Nibbixwoud kwam. ,,De Hoornse club Ca´ssa-Eenhoorn speelt op dinsdag, dat is voor mij niet handig." Net als De Vries is ook hij een selfmade schaker: beiden raakten in hun pubertijd door het spelen van partijen op internet ge´nteresseerd in de denksport. ,,Maar alleen achter een computer spelen is ook niet alles. Dan ga je op zoek naar gelijkgestemden", aldus de twee jongemannen. Zaal en De Vries hebben zich inmiddels ontwikkeld tot sterkhouders bij Attaqueer. Beiden zijn nog ongeslagen, Zaal heeft zelfs al zijn partijen nog gewonnen.

Hij heeft zelfs een rating van boven de 2000, ongekend voor de club die op bescheiden niveau, de regionale derde klasse, acteert. ,,Maar ik heb die rating gekregen door overwinningen op slechte spelers", zegt hijzelf. ,,Het West-Fries kampioenschap waaraan ik nu meedoe is voor mij dan ook een test waar ik echt sta." Met anderhalf punt uit vier partijen scoort Zaal niet bijzonder goed, maar over zijn spel is hij niet ontevreden. ,,Ik creŰer dreigingen en krijg kansen, dan volgt de rest mettertijd vanzelf wel."

Wat betref het Boerenkool-met-worst-toernooi: dat is voor Zaal en De Vries ook een test: ,,We hebben nog nooit een toernooi georganiseerd, dus dat is leerzaam voor ons." Het is overigens de 25e keer dat het toernooi in horecagelegenheid De Vriendschap in Wadway gehouden wordt. ,,Dat betekent dat er meer prijzen dan gewoonlijk zijn, maar voor de rest blijft het recept hetzelfde", aldus De Vries. ,,Het blijft een gezelligheidstoernooi en de eerste prijs blijft een fles whisky."