9 november 2017 De Groene Zes/Schaaklust 2 - Attaqueer

Het schaakweekend begon deze week al op donderdag met de uitwedstrijd van ons vlaggenschip tegen De Groene Zes - Schaaklust 2. Dit team, wat wordt aangevoerd door Nico Weel herbergt veel oude bekenden. Zo nam Albert het op tegen de altijd goed gemutste Piet Sinnige en speelde Louis tegen Nel Sasbrink, een van de weinige vrouwen die al lange tijd op hoog niveau haar partijtje mee blaast in de Westfriese schaakwereld.

Uiteindelijk werd het een vrij eenvoudige vijfenhalf om een half overwinning voor ons. Maar halverwege de avond zag het er toch anders uit. Wel had Barry een snelle overwinning op Hans Slot. Hans zag het verkeerd en gaf onder het uitroepen van de kreet "onzin!" al snel op.

Op de andere borden moest er echter behoorlijk strijd worden geleverd. Ikzelf offerde al snel een stuk om toch nog enig spel te krijgen. Gelukkig werd het Ab Niekamp te complex en overzag hij de stelling niet meer. Hierdoor kwam ik alsnog twee pionnen voor en wist ik het uiteindelijk eenvoudig te winnen.

Nog lastiger had Louis het. Nadat hij sterk uit de opening was gekomen verrommelde hij een beetje zijn kansen. Het was dat Nel de regels van oppositie niet paraat had anders had Louis op een halfje blijven steken.

Iets wat Albert wel deed. Paard en loper tegen toren en pion leidde bij Albert tot een ingewikkelde stelling. "Gelukkig bood Piet remise" verzuchtte Albert na afloop.

Arien speelde vanuit de opening een wilde aanval op de koningsvleugel van Alex Zee. Alex werd volkomen overrompeld en vergat een tegeninitiatief te ontplooien. Uiteindelijk moest Alex zo ver terug dat Arien mat kon geven met zijn paard (!) op h6. Een mooi einde van een gedurfde partij.

Emil en Nico waren aan elkaar gewaagd. Het keerpunt kwam toen de aanval van Nico niet door zette en hij omschakelde naar verdedigen. Je ziet dan vaker dat de stukken niet echt lekker samenwerken. En een klein voordeeltje is voor Emil tegenwoordig genoeg om de overwinning binnen te halen. Een prima overwinning van ons eerste team waarmee we ons bovenin handhaven.
Grt

Gerard Beerepoot