vorig toernooi << Overzicht >> toernooi 2014

2009

Erwin Brouwer kreeg op de laatste zaterdag van januari een tastbaar bewijs van zijn uitstekende vorm van dit seizoen. De Caïssa-speler moest bij de prijsuitreiking van het jaarlijkse Boerenkool-met-worsttoernooi naar voren komen, omdat hij op de derde plaats was geëindigd.
Zijn naam stond in een top tien met een flink aantal West-Friese schakers.

Toernooiwinnaar werd Alexander Geerts (6½ punt in zeven ronden), maar ook Zaandammer Joris Moes (tweede), oud-toernooiwinnaar Jerrel Thakoerdien, Arjon Buikstra, Sjoerd Kelder, Holger Bonte en Jaap Jan Gorter waren deelnemers met een rating van in de 1900. Erwin (rating 1800) verkeerde dus in een mooi gezelschap.

Het Boerenkool-met-worsttoernooi werd weer in De Vriendschap in Wadway gehouden. De belangstelling viel, in vergelijking met voorgaande jaren, wat tegen. Meestal komen er zo’n zestig schakers op af, nu bleef het aantal deelnemers op 38 steken. Het was voor de organiserende schaakvereniging Attaqueer lastig om, in overeenstemming met de locatie, een geschikte datum te vinden. De zaal moet maar net op de gewenste datum beschikbaar zijn, je zit met de data van bondswedstrijden. Nu viel het toernooi gelijk met de laatste zaterdag van het Corustoernooi.

Na vier ronden leidden Alexander Geerts en Joris Moes met de maximale score het veld. In de vijfde ronde speelden ze tegen elkaar. Alexander Geerts had met wit het loperpaar tegen paard met loper voor Joris Moes (plus een toren en veel pionnen voor beiden), maar kon daar in het eindspel niet veel mee doen en remise was een logisch resultaat. Naast hen nestelde Jerrel Thakoerdien, die met een half punt minder op de derde plaats stond, zich. Met wit versloeg hij dankzij een aftrekschaak met damewinst Jeroen Bakker.

In de zesde ronde weer twee toppartijen. Joris Moes-Jerrel Thakoerdien eindigde in remise, Arjon Buikstra verloor in een gelijkwaardige stelling tegen Alexander Geerts een loper en daarmee de partij. Waardoor de Eenhoorn-speler (als schaker opgegroeid bij Attaqueer, waar hij één seizoen aan de seniorencompetitie heeft meegedaan en vervolgens overstapte naar de sterke Hoornse club) alleen aan de leiding kwam.
Ondertussen had Erwin Brouwer zich in de bovenste regionen genesteld. Net als Joris Moes (zijn tegenstander met zwart in de slotronde) en Jerrel Thakoerdien had de Caïssa-speler vijf punten, een halfje minder dan Alexander Geerts die het tegen Jerrel Tkakoerdien opnam.
Joris Moes speelt voor de bond in het derde team van ZSC/Saende dat in de tweede klasse C aan kop gaat. Zijn persoonlijke score is 3½ uit vier. In de slotronde had hij zwart tegen Erwin en stelde met een overwinning zijn tweede plaats veilig. Beiden hadden richting het eindspel twee torens, een zwartveldige loper en zeven pionnen, waarbij wit er twee op de c-lijn (c2, c3) had. Erwin schoof de voorste een veld op en had zicht op remisekansen, maar langzamerhand begon ook de klok dichter bij de vlag te komen en dan moet je in een lastige stelling maar net de beste voortzetting zien. Na pionverlies overzag hij een mat achter de paaltjes.

Alexander Geerts-Jerrel Thakoerdien was een echte finale en een partij tussen twee oud-winnaars. Wit had een kwaliteit minder en twee pionnen meer. Er werd van twee kanten vol op de winst gespeeld, maar met zo’n anderhalve minuut te gaan raakte zwart na een dameruil zijn voordeel kwijt en ging het eindspel verliezend in (koning met toren tegen koning, toren en drie verbonden pionnen).

Eindstand Boerenkool-met-worsttoernooi:

1. Alexander Geerts (2039)..................6½ TPR 2315
2. Joris Moes (1975)........................6  TPR 2116
3. Erwin Brouwer (1800).....................5  TPR 1915 WP 30,0
4. Jerrel Thakoerdien (1950)................5  TPR 1992 WP 28,5
5. Arjon Buikstra (1913)....................5  TPR 1969 WP 27,5
6. Sjoerd Kelder (1960).....................5  TPR 1852 WP 24,5
7. Holger Bonte (1900)......................4½ TPR 1870 WP 28,0
   Jaap Jan Gorter (1987)...................4½ TPR 1895 WP 28,0
9. Niels Out (1715).........................4½ TPR 1742 WP 25,0
10. Hans de Vries (1776)....................4½ TPR 1770 WP 23,5
29. Co Buysman (1584).......................2½ TPR 1639
37. Bert Spil (1797)........................1½ TPR 1500