toernooi 2002 << Overzicht >> volgend toernooi

2007

14e Boerenkool met worsttoernooi (zaterdag 7 april 2007)
Eens per jaar mag het

Gisteren werd alweer voor de veertiende keer het BoerenkoolMetWorst Toernooi gehouden. Dit is meteen al het goede nieuws, want het toernooi was bijna niet doorgegaan. Aangezien de oude speelzaal in Nibbixwoud afgelopen jaar is omgebouwd tot wokresutaurant, moest de organisatie uitwijken naar Wadway. Bij aankomst werd ons meteen maar het slechte nieuws verteld: omdat er zo laat in het seizoen gespeeld werd (het toernooi is meestal begin maart) kon er geen boerenkool geserveerd worden! Deze groente heeft net als Brusselse spruitjes vorst nodig om tot bloei te komen zeg maar, en het heeft natuurlijk al een tijd niet meer goed gevroren. In de wijde omtrek was geen boerenkool meer te krijgen! Maar, zo werd ons verzekerd, we zouden wel degelijk een echte West-Friese maaltijd geserveerd krijgen.

Dat het toernooi dit jaar in het paasweekeinde werd gehouden, merkten we ook wel aan het enigszins uitgedunde deelnemersveld. Enkele vaste klanten (het toernooi bestaat bijna alleen maar uit vaste klanten) werden node gemist. Desondanks werd zo rond halfdrie enthousiast begonnen aan het zevenrondige rapidtoernooi dat traditioneel een regel hanteert die je mag verwachten bij een toernooi met zo'n naam: klok indrukken is zetten. Aanraken, loslaten of omgooien kan zonder kleerscheuren, zolang je het maar doet in je eigen tijd.

Dit jaar waren Sjoerd Plukkel, Daan Zult, Marc Helder, Alexander Geerts en bovengetekende zo'n beetje de favorieten (waarbij we Jerrel Thakoerdien niet mogen uitvlakken als eeuwige gevaarlijke outsider). Alleen eerstgenoemde had het toernooi nog niet eerder gewonnen maar Plukkel leek vastbesloten om daar verandering in te brengen, want hij was met Thakoerdien en Zult de enige die tijdens de boerenkool- (o nee, andijvie-, of wat was het) maaltijd op vier uit vier stond. Geerts, Helder en ik waren al vroeg in het toernooi een keer onderuit gegaan.

Na de maaltijd kwam Plukkel alleen aan de leiding toen hij ook nog Thakoerdien versloeg, en Zult kwam tegen mijzelf niet verder dan remise (sterker nog: daar mocht-ie blij mee wezen) aangezien ik eindelijk een antwoord lijk te hebben gevonden op het zo gevreesde Daan-openingssysteem (c4/d3/e4/Pc3/Pge2/g3, ook wel Botwinnik-systeem genoemd). De zesde ronde zag zo de topper Plukkel-Zult op bord , die met een aardige combinatie door de zwartspeler werd gewonnen. Daarmee pakte hij een halfje voorsprong en was het toernooi eigenlijk al beslist, zo voelden de kenners aan hun water.

Inderdaad won Daan ook zijn laatsterondepartij tegen Marc Helder soepeltjes. Daarmee prolongeerde hij zijn boerenkooltitel overtuigend met 6,5 uit 7 en nam hij wederom de duurste fles whisky mee naar huis.

Waarschuwing: de volgende beelden(zie foto's van dit toernooi ->foto's toernooi 2007) zijn niet geschikt voor jeugdige kijkers. Op het Boerenkool Met Worst Toernooi wordt er hier en daar tijdens de partij weleens een biertje gedronken. Dit soort wangedrag wordt niet gepropageerd door de ChessVibes-redactie, hooguit een keer per jaar oogluikend toegestaan.