vorig toernooi << Overzicht >> volgend toernooi

1997

PETER DOGGERS IJZERSTERKE WINNAAR 4e EDITIE !

Vorig jaar stond er al een artikel over het boerenkool-met-worst toernooi in het bondsblad "Schaak Magazine". Dit jaar was het mediaspektakel rond ons eigen "BMW"-toernooi (een beetje autodealer trekt bij het lezen van die naam toch direkt z'n portemonnee, om het toernooi voor de komende 25 jaar te mogen sponseren !?) helemaal kompleet: aankondingen in Schaak Magazine, het Noordhollands Weekblad, De Koggenlander, de kabelkrant, een tweetal live interviews op Radio Hoorn (met dank aan Sebastiaan Hol), de uitslag de volgende dag alweer op de kabelkrant en tenslotte artikelen over het toernooi in een vijftal kranten, het kon niet op. Het is daarom niet verwonderlijk dat ook dit jaar weer een 45-tal spelers inschreven voor het toernooi. Wat wel bijzonder is is het feit dat er wederom onder de deelnemers een aantal zeer sterke schakers was te vinden. Opmerkelijk omdat er bij ons toernooi nu eenmaal geen geldprijzen zijn te verdienen. De aanwezigheid van deze toppers moet dus alles te maken hebben met de unieke formule van het toernooi (20 min rapid-schaak, tijd voor een pilsje tussen de ronde door en natuurlijk Co's onvolprezen boerenkoolmaaltijd). Zelfs enkele uren na afloop van het toernooi werd er op een groot aantal borden nog fanatiek doorgeschaakt. Een bewijs temeer, dat Attaqueer met dit toenooi de echte liefliebbers weet te trekken.

In het toernooi verloor de absolute favoriet Marc Helder, winnaar van de eerste drie edities, al in de tweede ronde van Rene Boots. Rene verkeert momenteel in een bloedvorm en er viel werkelijk niets afte dingen op zijn overwinning: grote klasse. Bij Marc moet er na deze tegenvaller iets zijn geknapt, want na nog een remise in de 4e ronde en nederlagen in de 6e en 7e ronde, vinden wij hem in de einduitslag pas rond de 20e plaats terug. Om de nu vacante titel ontstond een spannende strijd, waarbij de van de Amsterdamse schaakvereniging "Tal" afkomstige Ron Klein (ELO 2130) en de Hoornaar Peter Doggers een voorname rol speelden. In de 6e ronde viel in feite de beslissing, toen Doggers op overtuigende wijze Ron Klein terugwees. Met Peter Doggers heeft het toernooi - opnieuw - een winnaar van formaat. Niet alleen scbaakt bij op dit moment al zeer sterk, maar je mag gezien zijn leeftijd nog wel enige progressie verwachten en in dat geval zie ik hem nog wel eens met het Nederlands kampioenschap meedoen.

Verrassend tweede werd Jasper Seelemeijer (sv De Eenhoorn), terwijl Jan Stapel (sv Aartswoud) met de derde fles Whiskey naar huis ging. Van de Attaqueerleden mag naast de goede start van Lucas Krijnsen (3 uit 3, maar na een ongelukkige nederlaag tegen Seelemijer in de 4e ronde, wist hij zich niet meer van de bar los te weken), het goede presteren van Paul Grolman en Ivo Strubin moet genoemd worden. Beide jeugdige spelers eindigden met een score van 3,5 punt op de gedeelde 19e plaats. Op zich al een goede prestatie, die echter nog waardevoller wordt als je kijkt naar de spelers met wie zij deze plaats moesten delen: Tom van Baar, Rene Boots, Dinie v/d Berg, Henk Jan Visser, Pio Van Goor, Lucas Krijnsen, Marc Helder, Ron Appelman en Jeroen Naastepad.

Volgend jaar het eerste lustrum. 1k beb er nu al trek in.

Eindstand:
                Punten WP
  1. Peter Doggers      6    31,5
  2. Jasper Seelemijer    5,5   29,0
  3. Jan Stapel       5,5   25,5   
  4. Ron Greven       5,5   25,0
  5. Jaap Jan Gorter     5,5   23,0
  6. Ron Klein        5,0   35,5
  7. Jasper Vrug       5,0   27,5
  8. Arnold Edeling     4,5   26,5
  9. Dick Mantel       4.5   26,0
  10. Rik van Ingen      4,5   25,5
  11. Michel Verweij     4.5   25,0
  12. Okke Greven       4.5   22.0

Overige Attaqueerleden:

gedeelde 19e plaats: Ivo Strubin, Paul Grolman, Pio van Goor,
           Lucas Krijnsen en Ron Appelman met 3.5 punten
gedeelde 30e plaats: Kees Kuip, Kees Smits, Arien Heddes,
           Jaap Appelman en Frank Vulker met 3 punten.
gedeelde 35e plaats: Jeroen Edeling, Gerard Beerepoot (w),
           Gerard Beerepoot (z) met 2,5 punten.
gedeelde 39e plaats: Niels Bot en Harry Bakker met 2 punten.