ronde 5 << Verslag ronde 6 >> ronde 7

Vrijdag 6 oktober 2017.

Een pak slaag! Anders kan ik het niet noemen. Goed, ik begon wat geagiteerd aan de wedstrijd, maar dan nog. Mijn schaakboekje was verdwenen. Nou heb ik al mijn schaakboekjes nog. En in plaats van dat ik mij op de partij concentreerde was ik in de opening meer bezig met het zoeken naar mijn boekje dan met de partij. En dat kan ik mij tegen Louis niet permitteren. Over de opening zelf was ik niet ontevreden. Louis speelt graag een siciliaan. Een opening met e4, c5 waar ik het niet zo op heb. Maar dit keer gaat het goed. Ik kom in mijn eigen spelletje en storm met mijn pionnen naar voren. Na weer een verloren zoektocht naar mijn boekje speel ik zonder na te denken mijn pion op e4 naar e5. Het idee is dat ik alle ruimte uit de stelling van Louis weg haal. Zijn paard op g8 kan er niet meer uit, de rocade is voor nu verhinderd en ook zijn andere stukken hebben weinig bewegingsruimte. Wat ik over het hoofd zie is dat Louis met Dame h4 een mataanval op f2 geeft en ook mijn witte loper op c4 aan valt. Overmoedig als ik ben kies ik er voor om niet een pion achter te komen, maar om gewoon de loper op te geven. In ruil daarvoor houd ik mijn ontwikkelingsvoorsprong en begin ik als een razende aan te vallen. Als eerste offer ik mijn paard op g7. Hiermee wordt de druk nog meer verhoogd. Louis verbouwereerd hier echter niet van en begint naast de twee stukken die hij nu voor staat rustig een aantal pionnetjes van mij op te eten. Inmiddels zit ik geconcentreerd aan het bord. Veel foutjes kan ik mij niet permitteren. Maar doordat er nogal wat trucjes over en weer in de stelling komen heb ik toch een pracht partij. Helaas besluit ik zelf ook wat pionnetjes mee te pikken. Dat had ik beter niet kunnen doen en Louis valt met zijn dame zowel een toren als mijn koning aan. Hiermee houdt het voor mij op. Een terechte overwinning voor Louis!

Arien en Hans spelen een mooie pot. Normaal speelt Arien rustig in de opening, waarbij alles werkelijk alles dekt. Nu stormt hij echter naar voren en hij pakt in de opening het centrum. Hans kiest ervoor om te counteren. Probleem is dat hij zijn dame kant totaal niet ontwikkelt. De problemen stapelen zich op als Arien met twee paarden binnenvalt. Nog even leeft Hans op als hij, zo te zien ook tot verbazing van Arien, nog een wanhoopstegenaanval begint en zowaar nog een toren weet te veroveren. Deze laatste stuiptrekking kan echter niet voorkomen dat Arien de definitieve dolksteek uit voert en Hans op een mooie wijze mat zet.

Jos weet te winnen van Barry. Maar wat een einde was dat! In de opening loopt Barry wat te mopperen. Terwijl Jos in buiten aan het roken is analyseert Barry een van zijn pionnen van het bord af. Gelukkig ziet Jos bij terugkomst deze voortzetting over het hoofd. In plaats daarvan stormt Jos - is dit zijn nieuwe stijl? - met de pionnen voor zijn koning naar voren. En voila, vanuit het niets offert Barry zijn dame! In plaats van deze rustig opzij te spelen speelt Barry loper h5! Op het eerste gezicht een mooie zet! Jos schrikt niet en gaat op het offer in. Een prachtige stelling is het resultaat. Echter, dan moet je het wel zorgvuldig spelen. En in deze hectiek verspeelt Barry een aantal tempo's bij het binnenvallen met zijn torens in de stelling van Jos. En Jos weet hier wel raad mee, waarna Barry gedesillusioneerd op geeft.

Kees en Emil spelen beiden voorzichtig. Blijkbaar zijn ze beiden naar enkele zetten al uit de theorie. Wat ik zie is een Cambridge Springs achtige opening waarbij Kees de loper op c1 niet heeft uitgespeeld. Een tactisch steekspel ontspint zich waarbij Emil net iets betere zetten weet te vinden dan Kees.

Carlo en Ronald besluiten tot een remise. Beiden doen geen gekke dingen. Carlo komt iets beter uit de opening. Dat is tenminste mijn inschatting. Ronald heeft kort gerokeerd, maar toch f6 gespeeld. Mijns inziens een lichte verzwakking van zijn stelling. Maar in het middenspel stuurt Ronald aan op dame ruil. Als dit lukt staan zijn stukken mooi. En niet veel later besluiten beide heren tot een remise.

Kees Smits - Emil Zaal 0-1
Barry de Vries - Jos Vlaar 0-1
AriŽn Heddes - Hans Jasperse 1-0
Carlo Oud - Ronald Koppes Ĺ-Ĺ
Gerard Beerepoot(w) - Louis Dijkman 0-1
Wim Velthorst een bye

Volgende week staat de eerste bondspartij op het programma. Het is nog even de vraag of dit door gaat. Zo te horen kan Revanche hun team niet compleet krijgen. Links of rechts om, ik zal tot de tanden gewapend op de vereniging verschijnen. Ik moet toch een keer winnen dit seizoen?!

Gerard Beerepoot(w)