ronde 8 << Verslag ronde 9 >> ronde 10

Vrijdag 27 oktober 2017.

"Het omgekeerde mat van Damiano". Zo omschrijf ik mijn mat in de achtste ronde van ons BmW tempo. Met de datum van 27 oktober, en dus de laatste vrijdag van de maand, stond namelijk het BmW tempo weer op het programma. Vier ronden van twintig minuten per persoon, per partij.

En deze ronde zette de top drie in onze overall stand weer op zijn kop. Zowel Emil, Jos als Arien wisten ieder drie van de vier partijen te winnen. Hierbij had Emil een iets zwaardere gemiddelde tegenstander dan Jos, waardoor Emil de nummer één positie weer nipt overneemt van Jos.

Voor Arien waren het de eerste vier partijen in dit tempo. Met drie overwinningen stijgt hij in de BmW competitie met stip naar positie vier. Door het goede presteren van Arien in het BmW tempo en met het snelschaken nam Arien de nummer drie positie van Ronald over.

Ikzelf verloor kansloos van Barry maar had wel mooie overwinningen tegen Carlo, Jos en Emil. Met name op die laatste overwinning was ik trots. Zoals hierboven al gezegd "het omgekeerde mat van Damiano". Ik weet het niet meer helemaal zeker maar volgens mij was het Ron Appelman die als eerste mij ooit het mat van Damiano heeft laten zien. Pedro Damiano was een portugese dammer die leefde van 1480 tot 1544. Hij is de schrijver van het bekende boek Questo libro e da imparare giocare a scachi et de li partiti, gepubliceerd in Rome, Italie, in 1512. In dit boek staat onder andere de fenomenale aanwijzing "Als je een goede zet zie, probeer dan een betere te vinden". En hierin staat ook het mat van Damiano beschreven.

Hierbij wordt er mat gegeven door eerst twee maal een toren te offeren. Zie het diagram hierboven.
Als je weet dat de eerste zet toren h8 is, moet het niet al te moeilijk zijn de rest van het mat zelf te bedenken. Met deze kennis in het achterhoofd kwam ik tegen Emil in de volgende stelling terecht.

Emil heeft zojuist zijn toren van e1 naar e3 gespeeld. Het idee is de witte loper van zwart op f3 te nemen waarna een mat van zwart via dame h3, gevolgd door dame g2 wordt voorkomen.
Maar eigenlijk was het hier al over. Met het mat van Damiano in gedachte, alleen met dit verschil dat ik niet de torens offer om mat met de dame te geven, maar dat ik de dame offer om mat met de toren te geven, sla ik met de dame op h2. Als Emil niet neemt en koning f1 speelt volgt dame h1, mat. Als Emil wel neemt met koning maal h2, volgt schaak met de toren op h5 en na koning g1 mat met toren h1.

Volgende week weer een partij uit de reguliere competitie. Het wordt tijd dat ik daar eens wat potten breek. Tot dan !

Gerard Beerepoot