26 november 2013
Derde klasse B, ronde 3. Schaakmat 2 - Attaqueer

Op 26 november gingen we met het vlaggenschip van Attaqueer op bezoek bij onze vrienden van Schaakmat uit Noord Scharwoude. Nadat in ronde 1 Gerard Zwart, goed voor de beslissende remise tegen Aartswoud, en in de tweede ronde Albert, goed voor de beslissende remise om gelijk te spelen tegen Heerhugowaard, het zestal compleet hadden gemaakt was deze ronde Louis mee.
De andere nieuweling was Barry die voor het eerst present was. Hij nam de plek in van good old Ronald. Een uitwedstrijd is altijd lastig maar aan de gemiddelde ratings van beide teams te zien zou het een gemakkelijke avond gaan worden.

En inderdaad kwamen we op alle borden goed uit de startblokken. Kees bracht een prachtig valletje op het bord. Je zag het aankomen dat zijn tegenstander door een penning op termijn een stuk kon gaan inleveren. Jos nam zijn tijd en dat is meestal een goed teken. Kwart voor negen knikte hij even opzij, pakte zijn baal sjek en liep met een tevreden glimlach naar buiten om te gaan roken.

Arien, Barry en Louis stonden zeker gelijk. Ieder van hen met kansen op meer. Het volgende uur kwam ik niet meer achter mijn bord vandaan. In een spannend potje wist mijn tegenstander een kwaliteit van mij te winnen. Probleem voor hem was wel dat daardoor al zijn stukken vast kwamen te staan op de koningsvleugel. Ikzelf had alle ruimte op de koningsvleugel en kon aan een beslissende aanval beginnen.

Toen ik aan mijn tweede ronde langs de borden begon had Kees inmiddels gewonnen. Louis had ergens echter mis gegrepen waardoor de tussenstand een tegen een was. Toch zag het er nog steeds goed voor ons uit want zowel Jos als Arien stonden gewonnen en ook Barry was met een loper voor in een gunstig pionneneindspel beland.

En zo gebeurde het ook. Jos maakte het schitterend uit en pakte net als Kees zijn derde (!) bondsoverwinning van dit seizoen. Arien maakte geen fout en liet geen spaan heel van zijn tegenstander. Op het oog een simpele overwinning. Barry maakte geen fout in zijn eindspel. Nu moest ik het alleen zelf nog afmaken. Mijn tegenstander stond inmiddels zo ingesnoerd dat hij geen kant meer op kon. Uiteindelijk kon ik zelfs uit twee verschillende aftrekschaakjes kiezen om de partij op mooie wijze in winst om te zetten.

Eindstand vijf tegen een voor Attaqueer!
Op 31 januari volgt Degoschalm. Dit moet te doen zijn. Koploper KTV2 moet tegen onze vrienden uit Aartswoud. Als die hun plicht doen kunnen we zomaar de koppositie pakken.

Gerard Beerepoot