ronde 3 << Verslag ronde 4 >> ronde 5

Vrijdag 22 september 2017.

De computer is op orde. Albert heeft alle programma's operationeel. De standen zijn ingevoerd en de ranglijsten bijgewerkt. We moeten alleen nog even uitvogelen hoe we de uitslagen naar Agnes krijgen.

In de vierde ronde waren er vijf partijen. En hoewel drie van de vijf in remise eindigden was er toch behoorlijk wat vuurwerk.

Een van de twee winstpartijen was voor rekening van Barry. Louis opende aanvallend. Met pionnen op e4 en f4 pakte hij het centrum, en met de loper op g5 pent hij ook nog eens het paard van Barry op f6. Barry zet daar echter een geweldig loperpaar tegenover. Met lopers op b5 en c5 is de druk op de stelling van Louis groot. In het middenspel wordt het zo mogelijk nog complexer. Barry komt er met zijn paard in waarop Louis besluit met zijn koning naar voren te vluchten. Als Louis dan ook nog eens met zijn paard naar c7 gaat wordt het een grote wilde afruil waar Barry een kwaliteit aan overhoudt. Deze voorsprong geeft hij niet meer weg. Sterker nog, op het eind weet Barry met zijn loper en toren steeds met aftrek een rij pionnetjes van Louis op te eten. Louis geeft dan ook wijzelijk op.

Ronald en Kees spelen een positioneel sterke pot. Zij krijgen allebei een stelling die ik zelf ook vaak heb. Alles staat eigenlijk goed, dus wat moet ik nu doen? Kees kiest voor een meer verdedigende stelling en speelt zijn paard terug naar f8. Maar ook Ronald wil niet doordrukken. Even is er nog wat opwinding. Met paard c4 geeft Ronald een aftrek aanval op de dame van Kees en valt hij tegelijk een loper aan die met schaak genomen kan worden. Hier moet Kees behoorlijk wat tijd in stoppen. En heeft Ronald vorige week het merendeel van zijn partijen verloren op de klok, nu heeft hij zowaar een kwartier meer dan zijn tegenstander. Als Kees nog twee minuten op zijn klok heeft wordt de remise een feit.

Hans haalt tegen Jos zijn standaard c4 opening van stal. Hij gaat zeer aanvallend te werk, maar Jos verbouwereerd hier niet echt van en bouwt een gedegen verdediging op. Toch wil Hans iets forceren en hij wint een stuk tegen twee pionnen. De druk op Hans wordt echter groot als Jos met zijn overmacht aan pionnen naar voren loopt en promotie dreigt. Als Hans remise biedt geeft Jos aan dat Hans dan toch eerst een zet moet doen, maar niet veel later is de vrede getekend. Een mooie pot!

Ikzelf krijg schaakles van Carlo. Op zet tien speelt Carlo h4, waarna ik heel secuur moet spelen om geen stukken te verliezen. Vooral de penning op mijn paard op f6 houdt mij danig bezig. Na 25 zetten is Carlo uitgeraasd en kan ik zelf weer aan aanvallen denken. Over beide vleugels kom ik met ieder drie pionnen naar voren gestormd. Carlo raakt niet in paniek en forceert een pionwinst als compensatie voor het ruimte verlies. In het vervolg laten we beiden meerdere keren de winst leggen. Uiteindelijk is om half twaalf de remise een terechte uitslag.

Emil heeft opnieuw een zware partij. Net als twee weken geleden loopt het al tegen twaalf uur voordat hij naar mat toe kan werken. Daar voor heeft Arien hard gewerkt om spel te krijgen. Omdat hij in de opening nogal behoudend had gespeeld en Emil enorm veel ruimte pakte was Arien gedwongen om een kwaliteit te offeren. Toch wist hij met een sterk loperpaar voldoende tegenkansen te creeren. Tegen het einde wist Emil een prachtig matnet te vlechten waaruit ontsnappen onmogelijk was. Een mooie overwinning!

Volgende week de eerste ronde voor het BmW klassement. Belooft een mooi avondje te worden!

Gerard Beerepoot(w)