ronde 7 << Verslag ronde 8 >> ronde 9

Vrijdag 20 oktober 2017.

Vorige keer heb ik het gehad over Donald Duck. Deze mytische figuur klom door zijn overwinning van vorige week naar de vierde plek op de ranglijst.

In ronde acht is er een ander fenomeen. Zonder te spelen pakt onze voorzitter de koppositie op de ranglijst! Niet verkeerd van deze drievoudige club kampioen. Voordat de eerste plek van Jos een feit was moest er wel een klein wondertje gebeuren in speelronde acht. Allereerst was daar het gevecht tussen Barry en Ronald.

Voordat beide heren in de stelling zaten die op de foto is te zien hadden ze al een heel gevecht achter de rug. In de stelling die nu voor staat is duidelijk dat Ronald beter staat. Een pion meer en ook nog eens twee pionnen diep doorgedrongen in de verdediging van Barry. Volgens mij had Ronald hier al kunnen winnen door pion d7 te spelen. Barry moet dan bijna wel verdedigen met toren d8, waarna met Dame f5 van Ronald er voor zwart een niet te houden stelling ontstaat. Ronald pakt het wat rustiger aan en blijft nadenken. Met Ronald 17 minuten en Barry nog 1 uur en 13 minuten wil ik dan wel eens tegen Ronald roepen dat hij op moet schieten. Straks valt zijn vlag weer! Maar niet dit keer. En via een knappe combinatie weet Ronald de toren van Barry voor twee pionnen te winnen. Hiermee valt voor Barry het doek.

Emil en Louis spelen op het eerste gezicht een behoudende partij. Beide spelers hebben hun verdediging dik op orde en proberen via slimmigheidjes een voordeeltje te vinden. In de stelling op de foto lijkt het nog gelijkwaardig of lijkt het dat Emil zelfs licht beter staat.

Niets is minder waar. Louis lokt de jeugd uit om eens wat aanvallends te gaan doen en begint zelf met de voorbereiding van een vernietigende aanval op f2. Een prachtig eindspel ontrolt zich waarbij ik met verbazing zie hoe Louis zet na zet beter komt te staan. De winst wordt door Louis met een kreet van vreugde gevierd! Verlies van Barry en Emil heeft tot gevolg dat Jos de eerste plaats over kan nemen.

Ikzelf heb geluk tegen Hans. Net als in het twintig minuten partijtje heb ik in de opening en het middenspel eigelijk weinig in te brengen. Sterker nog, Hans weet pijnlijk genoeg de h pion voor mijn kort gerokeerde koning weg te spelen. Maar niet lang daarna geeft Hans op onverklaarbare wijze een loper weg. Mijn eerste overwinning van dit seizoen is eindelijk daar!
Later zal blijken dat Hans eigenlijk meer met zijn hoofd bij de Kunst10daagse 2017 zat dan bij het spel. Van vrijdag 20 oktober tot zondag 29 oktober exposeert Hans hier zijn keramiek. Als je eens wilt zien wat Hans zo allemaal maakt kun je daar eens gaan kijken. Of anders op de site https://hansjasperse.com/ waar je een mooi overzicht ziet van wat Hans zoal maakt, maar ook mooie filmpjes van deze kunstenaar in actie.

Over de voorzitter heb ik het gehad, over het nazitten kan ik dit keer kort zijn. Carlo en Wim gaan na hun partij redelijk op tijd naar huis. Ikzelf wordt nog even vier keer geveegd door de jeugd met snelschaken, dus ik besluit net als Hans het dit keer maar eens niet zo laat te maken. Maar al met al toch zeker weer een gezellig avondje!
Mvg,

Gerard