Verslag ronde 1 >> ronde 2

Vrijdag 1 september 2017.
De eerste speelavond van wat voorzeker opnieuw een legendarisch schaakseizoen gaat worden bij de schaakvereniging Attaqueer.

Traditie getrouw wordt de eerste speelavond altijd de eerste ronde van de beker competitie gespeeld. We beginnen de avond dan ook met de loting voor het bekertoernooi.
Dit jaar worden de balletjes voor de loting getrokken door onze voorzitter Jos. Dit leidt tot de volgende indeling.
Jos en Kees K. door naar de volgende ronde. (Na dit gedeelte van de trekking wilde Jos stoppen met de verdere indeling, maar zo zit de wereld natuurlijk niet in elkaar).
Vanavond niet aanwezig, dus op een andere avond te verspelen, Kees S. tegen Albert en Gerard zwart tegen Wim.

En zo staan voor deze avond de volgende beker partijen op het programma. Barry tegen Emil, Carlo tegen Hans, Arien tegen Louis en Ronald tegen Gerard wit.

De avond start in alle rust. Jos pakt z'n eerste remise tegen Donald Duck en gaat de kast uitruimen. Dit houdt hij vijf minuten vol en daarna gaat hij aan de bar de nieuwe notebook van onze vereniging aan een onderzoek onderwerpen.

De eerste consternatie is rond half tien. Hans heeft een van zijn eigen stukken geslagen. Helaas komen Hans en Carlo daar pas een aantal zetten later achter. Gezien het feit dat beide heren ook niet helemaal goed genoteerd hebben is het nog een heel gedoe om de juiste stelling weer op het bord te krijgen. In het vervolg speelt Hans een briljante partij en had hij deze winnend af kunnen sluiten. Terecht besluiten beide heren toch tot remise waarna een rapid partij over tien minuten uitsluitsel moet geven wie verder mag in de beker. Was Hans in de reguliere partij degene die de lakens uitdeelde, in deze tweede confrontatie hakt Carlo hem er ongenadig vanaf. En zo voegt Carlo zich als eerste bij Kees K. en Jos voor de volgende ronde.

Uit de partij tussen Barry en Emil komt de volgende deelnemer aan ronde twee. Deze twee jonge schakers speelden een interessante pot. Hier en daar voor de toeschouwer wat moeilijk in te schatten, maar met het continue commentaar van beide heren op hun eigen partij toch nog wel te volgen, ontspon zich een spel waar de een een pionnetje mee pikte en de ander veel actiever kwam te staan. De apotheose was een beetje een anti climax. Barry verkeek zich in een zet en verknalde eigenlijk in een keer zijn kansen. Jammer voor hem, maar gezien het vertoonde spel zijn beiden weer kandidaat om kampioen te worden en zullen ze allebei wel in de top drie eindigen!

Ik zelf speelde tegen Ronald. Eigenlijk ging alles perfect voor mij. Een pionnetje hier werd al snel een tweede pionnetje daar. Een opgesloten toren van Ronald kon ik tegen een paard ruilen. Kat in het bakkie. Het jammere was dat Ronald nooit op geeft. Sterker nog, na een remise aanbod van Ronald die afgewezen werd, ging hij va banque spelen. En eerlijk is eerlijk, hier had ik op een gegeven moment geen antwoord meer op! Twaalf uur geweest en ook Ronald was een ronde verder.

De laatste partij was wellicht de spannendste. Arien stond de gehele partij een pion achter, maar wist dat gaande weg naar een eindspel te brengen waarin hij drie tegen twee pionnen had. Maar Louis had niet voor niets veel tijd in de partij gestopt. En doordat Arien nog maar enkele minuten op de klok had wist Louis het naar een eindspel te brengen waarin Arien nog maar één pion overhield. En ook nog een rand pion. Opnieuw een spannende partij zonder een directe winnaar. De barrage liep echter minder voor Louis. Net als Hans tegen Carlo had Louis in de rapid partij niet veel in te brengen. Arien is dus degene die hier een ronde verder gaat.

Al met al een echte schaakavond, met een paar zeer interessante partijen. Ik kijk al weer uit naar ronde twee!

Gerard Beerepoot(w)