ronde 6 << Verslag ronde 7 >> ronde 8

Vrijdag 13 oktober 2017.

De bondswedstrijd tegen Revanche is uitgesteld. Onze tegenstander kon door omstandigheden geen team bij elkaar krijgen. Op verzoek van Ronald spelen we daarom deze zevende ronde met het gewone tempo. Doordat we met een oneven aantal zijn wordt een van ons gekoppeld aan Donald Duck. Dit keer is dat Emil. Gaan we hem dan als club de eerste nederlaag van dit seizoen bezorgen in de reguliere competitie?

De opening wordt door Barry voor zijn rekening genomen. Hij maakt geen fouten maar weet ons ook geen duidelijk voordeel te bezorgen. Hierna concentreert Barry zich, terecht, op zijn partij tegen Carlo en komt hij nog maar sporadisch even kijken. En hierdoor weet hij in het eindspel, waar beide heren al snel in zitten, maar wat dan nog lange tijd zal duren, een mooie overwinning te boeken.

Het begin van het middenspel neemt Arien de bal over van Barry. Arien speelt tegen Jos. En Jos bouwt zijn partij altijd zorgvuldig op waardoor Arien tijd genoeg heeft om ook op het bord tegen Emil snode plannen te bedenken. En snode plannen zijn het! Via een ingenieus stukoffer wordt de koning vooralsnog op zijn plek gepind. En niet alleen de koning staat in de penning. Nee, de gehele stelling van Emil wordt hierdoor los zand. Diverse stukken staan gepend of kunnen een tweede aanval verwachten zonder dat hier iets tegen is te doen. Hij zal ondanks het stuk voorsprong dat hij heeft alles uit de kast moeten halen om hier nog wat van te maken. Arien geeft het stokje over en gaat net als Barry zich met zijn eigen partij bezig houden. Terecht, want ook daar is inmiddels een ingewikkelde stelling op het bord verschenen. Het lijkt wel of Jos dit jaar avontuurlijker speelt dan andere jaren, waardoor er steeds mooie stellingen ontstaan. Uiteindelijk zal dit potje door eeuwig schaak in remise eindigen.

Ikzelf heb schaakles gekregen van Albert. Een ingenieus paardoffer van Albert wordt door mij niet doorzien. Gretig ga ik er op in en laat mij door Albert op een eerste biertje feteren. Deze wordt met een grote glimlach geserveerd waarna Albert achteloos zijn stukoffer laat volgen door pion f4. Over de rest zullen we het maar niet hebben. Dit geeft mij wel de gelegenheid om als Donald Duck aan het werk te gaan. Zo te zien is het vrij gemakkelijk om het goede werk van Barry en Arien af te ronden.

We hadden echter buiten Ronald gerekend. Ronald, die net een mooie overwinning op Hans had gemaakt, en tevreden aan zijn eerste bokbiertje zit te slurpen, ziet in een flits een prachtige toren zet. Helaas had hij even niet gezien dat het stuk wat hij slaat gedekt staat door een pion. Onze voorsprong is hiermee nog maar een pionnetje. Tegen Emil is dat meestal niet voldoende. Het eerste wat we doen is onze eigen pionnen structuur maar eens op orde brengen en ook wat ruimte te maken om zo te voorkomen dat we mat achter de paaltjes gaan.

Wat volgt is een tactisch steekspel. Dan merk je wel dat je het als eenling moeilijk gaat krijgen tegen vier, vijf tegenstanders. Helemaal als Emil denkt een winstkans te zien en er een kwaliteit tegenaan gooit. Dit is te veel van het goede en tot opluchting van Ronald hebben we voor het eerst in lange, lange tijd Emil weer eens een nederlaag bezorgd. Ok, we hadden de hele club nodig en ook nog wat geluk, maar toch !
Grt

Gerard